Néma Júlia DLA keramikus tervezőművész

A Magyar Formatervezési Díj (2003) és a Ferenczy Noémi-díj (2013) birtokosa.

A fatüzes használati kerámiák meghonosítója és elterjesztője Magyarországon. Stúdiója az első és egyetlen, saját fatüzeléses kemencével rendelkező műhely hazánkban. Kemencéjét világhírű mesterével, Frederick L. Olsennel tervezte és építette 2012-ben, ez évben szerezte meg művészeti doktori fokozatát is. Magas hőfokon című, nagyhatású könyve a téma magyar nyelvű alapműve, melyben Japántól az Amerikai Egyesült Államokig ívelő alkotó-kutatómunka összegződik.

Köztudott, hogy Néma Júlia a tálalásmód megújítójának számít a kortárs gasztronómiában. Az első éttermi fatüzes étkészletek alkotójaként újításban, repertoárban és minőségben egyaránt vezető márkát épített fel. Eredeti szépségeszményt teremtett: a keleti ihletésű fatüzeléses kézművesség, a helyi gondolat és a kortárs design összhangját. 15 éves egyetemi oktatói tevékenysége tovább erősítette művészetének hatását.

Néma Júlia a porcelán mellett a saját magastüzű agyagjából dolgozik, mely tárgyai védjegyének számít. Ez az alapanyag – egyedülálló módon – hazai földből származik és karakteresen egyéni színvilágával, érett árnyalataival gyönyörűen visszaadja a lángnyelvek játékát. Mázait önálló, országszerte zajló kutatással feltárt természetes agyagokból és ásványokból fejleszti ki. Ez a maga nemében példa nélküli vállalkozás olyan felfedezésekhez és innovációkhoz vezet, amelyek még egyedibbé teszik Júlia tárgyait.

Teás kerámiák

Teás kerámiáink kiválasztásakor nagy hangsúlyt fektetünk az esztétikum és egyediség mellett a funkcionális kiválóságra, amely esetünkben a zavartalan teakészítést és töltést, valamint a magas szintű hő és stresszállóságot jelenti. Néma Júlia kerámiáiban megtaláltuk az egyedi dizájn, a természetesség, a tartósság és a kiváló teakészítési tulajdonságok legjobb kombinációját.

Az együttes alkotómunka célja a magas szintű teás tapasztalat, és a kimagasló kerámiaművészet összehangolása.