Öreg íz, jujube íz és más shu puer aromák

Ahogy a puer szektorban a 90-es évek végén hirtelen kialakult növekedés megemelte az árakat, a legkeresettebb termővidékek és legértékesebb teakertek farmerei és gyártói egyre vonakodva vetették alá a jó minőségű maochát (sütött, gyúrt, napon szárított puer alapanyag) egy kétséges kimenetelű, nedves erjesztésnek. Mivel a shu tea esetében a feldolgozás legalább olyan fontos mint az alapanyag, tehát önmagában a kiváló maocha nem garantálja a jó végeredményt, így azt nem szívesen teszik ki a gyors érlelés kockázatának. Ebből fakad az, hogy az utóbbi években egyre nagyobb erőfeszítések árán jutunk hozzá finom shu puerekhez, illetve azt tapasztaljuk, hogy egyszerűen kevesebb van belőlük 🙁

A gyorsított érleléssel a gyártók eredeti szándéka az volt, hogy előmozdítsák az öregedési folyamatot és ezzel kielégítsék a lakosság növekvő igényét az érett ízvilágú puer teára, amely íz természetes körülmények között 15-20 év alatt alakul ki. Sokak véleménye szerint gyorsított érleléssel a puer kevésbé tartalmas lesz és alacsonyabb a tea chi-je is. Mi magunk sokszor találkozunk olyan nedves halomban érlelt teával, amelynek kifejezetten erős hatása van sheng teákkal összehasonlítva is, mégis alapvetően igaznak tartjuk, hogy az öreg sheng teák tartalmasabbak, utóízük hosszabb, energetikailag pedig sokkal többet nyújtanak. Azt azonban el kell fogadnunk, hogy egyrészt az öreg sheng puerek ára az egekbe szökkent, másrészt kezdő teások könnyebben ráállnak az érettebb ízre, mint a fiatal shengek karakteres nyersességére, így a shu teák szerepe vitathatatlan a puerfogyasztók ízlésének alakításában. Azt is szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a shu puerek is gazdagabbá, komplexebbé válnak az évek során és fokozatosan kialakul a nagyra értékelt öreg íz (Chen Xiang). Mi magunk is erősen rokonszenvezünk ezzel a teával 🙂

Mivel a kezdeti shu teák választását fontosnak tartjuk a puer fajta megkedvelésében, ezért szeretnénk beazonosítani azokat a fajtára jellemző alapkaraktereket, amelyekért jobban vagy kevésbé lehet rajongani a teázás során. Az itt leírt aromákat a kannából vagy csészéből való mély szippantás, illetve a forró vízzel locsolt nedves levélzet 3-4 másodperces illatolása során lehet leginkább érezni, amikor az aroma párologni kezd. A tea kóstolásánál az íz és aroma jegyeket egyébként az orrban, az ajkakon, a nyelv felületén és a garatban érezzük.

Jellemző aromák

Chen Xiang (陈香) – Öreg vagy Érett Íz, amelyet sokszor földesnek vagy dohosnak érzékelünk. Az új teáknál ez kevésbé jellemző, kialakulásához a shu puer esetében is évek kellenek.

Nailao Xiang (奶酪香) — Édes Sajt Aroma, amely egy édes, erjedt aroma, elsősorban a friss és magas rügytartalmú, 1-2 rangú leveleket tartalmazó teák esetében feltűnő és kicsit a barna sör szagára emlékeztet.

Guo Xiang (果香) — Gyümölcsös aroma, amely egy enyhén savanykás, de nem savas jellegű íz, kialakulása a termőhelytől is függhet, de alapvetően a 3 rangú leveleket tartalmazó teákban jelentkezik.

Shen Xiang (参香) — Ginseng aroma, amely egyszerre édes és enyhén keserű íz, szintén a 3 rangú leveleket tartalmazó teákban fedezhető fel. Európában talán a gyökérzöldségek ízeként tudjuk beazonosítani a teában ezt a karaktert.

Dou Xiang (豆香) — Magos aroma, amely csonthéjas magvakhoz hasonló, pl. mandula, pisztácia, dió, kesudió, makadámdió és nagy részben 4-5 rangú leveleket tartalmazó puer teákban mutatkozik meg, de rügyteákban is érezhető olykor.

Zhi Lan Yun Feng Nuo Xiang (芝兰云丰糯香) – Édes-Viaszos aroma a Menghai környéki teákban.

Zhang Xiang (樟香) – Kámfor aroma, amely nagyon átható, gyógyszeres jellegű, hűvös aroma, bedörzsölőkrémekre jellemző érzettel. Pl. a kámfor a Tigrisbalzsam egyik alapkomponense..

Gui Xiang (桂香) – Fahéj aroma

Zao Xiang (枣香) – Jujube vagy vörösdatolya aroma, amely kifejezetten édes, sűrű, krémes érzetű.

NuoMi Xiang (糯米香) – Ragacsos rizs aroma, amely kétféleképpen kerülhet a teába. Az egyik esetben egy 30 cm magas lágyszárú növényt (ezt a növényt úgy is hívják, hogy ragacsos rizs aromájú növény) kevernek a teához, második esetben ragacsos rizst főznek egy edényben és ennek a gőzével illatosítják a száraz puert, ezt követően újra kiszellőztetik a teát.

Az évek..

A shu érlelésénél körülbelül fél év szükséges ahhoz, hogy megszűnjön a kezdeti új, nyers, vagy éretlen íz. Hat hónap elteltével megjelenik az öreg íz (Chen Xiang) és fokozatosan erősödik a teában, továbbá feltűnnek azok a jegyek, amelyek az eltérő régiók adta különböző alapanyagokból, valamint az eltérő tárolási körülményekből fakadnak. A fajta illatanyagai és a tárolási körülmények egy összetettebb és sokszínűbb zamatban egyesülnek, amely a tea fogyasztását élvezetesebbé teszi. Az első évet követően az aroma mindamellett hogy egyre gazdagabb, fokozatosan erősödik és tisztul, az öreg íz pedig szépen hordozza az egyedi sajátosságokat.

A cikket Ming Ganan írása alapján szerkesztettük azért, hogy segítsünk nektek a választásban és megkönnyítsük a saját dolgunkat is 🙂