Összefoglaló a puer teákról, sheng és shu fajta, préselési formák, öregítés

Shu puer (sötét puer) kínálatunk > >>
Sheng puer (zöld/nyers puer) kínálatunk > >>

Mi a puer tea?

A puer tea a dél-kínai Yunnan tartomány eredetvédett terméke, amit a helyi nagylevelű assamica alfajról szedett alapanyagból készítenek. Feldolgozása alapján különböző csoportokra oszthatjuk, így  megkülönböztetünk shu (sötét, sütött) és sheng (nyers, zöld) puer teákat. A shu teákat fermentálják , míg a sheng puerek feldolgozásának ez nem része, hanem azok az idő múlásával természetes érésen esnek át, aminek mértéke, és jellege a tárolás körülményeitől függ. A puer teákkal széles körben általában préselt teaként találkozhatunk, ezek a termékek általában korong, fészek (csésze), tégla és gomba alakúak.

A puer teákat a hagyományos kínai orvoslásban az öregedés ellenszereként kezelik, emellett a súlycsökkentő, és az érrendszert védő hatását is kiemelik. Természetesen ezeknek a hatásoknak a mértéke a puer tea fajtájától, minőségétől és érettségi fokától is függ. Általánosságban elmondható hogy erős hatású teák magas koffeintartalommal, mindemellett vitaminokban és ásványianyagokban gazdagok, csökkentik a koleszterinszintet és vértisztító hatásúak. Az évek során a puer teákban jelentősen megnő a hasznos baktériumok (probiotikumok) és gombák mennyisége, amelyek egyrészt természetes antibiotikumok, másrészt erősítik a gyomrot és javítják a bélműködést.

A yunnani puer tea története, a tea-ló út

A puer tea története hosszan nyúlik vissza a történelembe, de a feldolgozása mai formáját még a sheng puerek esetében is csak viszonylag későn kapta meg, nem beszélve arról, hogy shu puereket csak az 1970-es években kezdtek el gyártani. Yunnanban mindenesetre már nagyon régóta megbecsülés övezi a helyi teát. Már a Tang-dinasztia (618-907) idején jegyezték azt, hogy az itteni népcsoportok a teát feldolgozás nélkül, fűszerekkel készítik el, gyömbért és fahéjt felhasználva.

A régi Tea-Ló karaván út Yunnanból indul el, kialakulását nagyjából ezer évvel ezelőttre teszik, a Tang-dinasztia idejére. Ekkor kezdtek el a tibetiek yunnani teát inni, ami hamar a hétköznapjaik részévé vált. A kereslet nyomán létrejött kapcsolat másik oldalán lovakra volt szükség, amit a tibetiek ki tudtak elégíteni a helyi tenyésztésű kis termetű, erős lovaikkal. Ezzel megindult a tea-ló cserekereskedelem a déli és északi törzsek között.

A tea szállítását lovakkal, öszvérekkel és emberi erővel oldották meg, a szállítás megkönnyítése céljából formákba préselték a teát. Ekkor a feldolgozásnak pusztán a szárítás és a préselés volt a része, a módszerek finomodásáig egészen a Ming-dinasztia (1368-1644) idejéig várni kellett. A Qing-dinasztia (1644-1911) idején már írnak a Hat Híres Teahegységről, így a Youle, Gedeng, Yibang, Mangzhi, Manzhuan és Mansa hegyekről, és arról, hogy az itteni tea Kína legtöbb városában megbecsülésnek örvend, sőt a császári udvarban is méltányolt hódolati felajánlásnak számít.

Ekkor már az általunk ismert sheng puer teákat ismerik, viszont a shu puer teákat, csak a 20. század második felében találják fel, ami már a nagy állami teaüzemek időszaka. Ezt megelőzte a helyi, kistermelői teagyártás teljes felszámolása a kommunisták által, és a tömegtermelés kialakulása. A kisüzemi, kistermelői teagyártás csak a kínai állam kapitalizmus felé nyitása után éledt fel újra, aztán a kétezres évek közepén feltörő puer iránti hatalmas kereslet nyomán szökkent szárba.

A puer teák két nagy csoportja: sheng és shu puer

A teák közötti különbséget, mint már említettük, a feldolgozás módja adja meg. A sheng puer  természetesen érik, 15-20 év alatt színe besötétedik, nyersessége enyhül, íze lágyul, olajosodik, földesedik. A shu puer esetében az alapanyagot gyorsított érlelésnek vetik alá, színe pár hét alatt besötétedik és préselés után azonnal fogyasztható. A bal oldali a sheng, jobbra a shu látható.

sheng puer shu puer

A sheng, azaz élő, vagy nyers teák esetében a feldolgozás menete röviden a következő: Szedés után pihentetik a leveleket, amit sütés követ. A sütésnek és fonnyasztásnak köszönhetően megpuhult leveleket gyúrják, sodorják, amíg a fonálszerűen csavart formát öltenek, majd napon szárítják bambuszlevelekből font tálcákon. A szárítást válogatás követi. A válogatás során különböző osztályokba sorolják a leveleket, amikből később recepteket készítenek, vagy különböző minőségi osztályú terméket gyártanak. A maocha, vagy nyers puer végeredményben a sheng puerh szálas formája és egyben a shu puer alapanyaga is.

maocha

A shu teák esetében ezt az alapanyagot, a maochát fermentálják. Ehhez meghatározott körülményeket biztosítanak a levelek számára, azaz adott mennyiségű vizet adnak hozzá, és magas páratartalom mellett, ponyva alatt, megfelelő hőmérsékleten, kontrollált viszonyok között érlelik sötétté őket. Ezután préselhetik és szikkasztják.

shu puer érlelése

A shu puer teákat Európában többen ismerik, szélesebb körben fogyasztják, sokszor pusztán egészségügyi hatása miatt. Méregtelenítő, vértisztító hatása kiemelkedő, mindeközben jót tesz a gyomornak, hatékonyan segíti a koleszterinszint csökkentését, és a súlyleadást. A tea ízére a földes, avaros aromák  mellett sokszor magos, mandulás, diós karakterek is jellemzőek.

A shu puer teák általában receptek, ilyenkor egészen sok teás régióból származó leveleket is kevernek, de már egyre több single estate termékkel találkozhatunk, amelyek elkészítéséhez csak egy adott termőhely alapanyagát használják fel. A régi nagy teagyárakban tanult fiatal szakemberek jelenleg forradalmasítják a hagyományos shu feldolgozási eljárásokat, kevésbé a receptek, inkább a minőségi, termőhely szelektált teák irányába fordulnak. Ezeknek a shu puereknek általában a feldolgozására is több figyelem fordítanak, így egyre gyakrabban találkozhatunk rendkívül szép levelekből álló, szép sütésű, forrásvízzel fermentált teákkal is.

A sheng puer teák esetében ma már elég széles a kínálat, ha igazán szelektált teát keresünk. Mindemellet ezt a teát nyugaton talán kevésbé ismerik mint a shu puereket, de mégis elmondható, hogy hozzáértő körökben itt is magasabb nívóval rendelkezik, akárcsak Kínában. Ez megmutatkozik abban is, hogy a feldolgozás és az alapanyag minősége is jellemzően magasabb, mint a shu puer teák esetében, így elterjedtek az egy helyről származó, single estate termékek. Szintén elterjedt a vad szedésű levelek használata, ami erőteljesebb, tartalmasabb felöntéseket ad a csészénkbe.

A teák érettsége

Egy friss préselésű sheng puer egészen más, mint egy 25 éves tea. Ez a különbség az ízben is érzékelhető, hiszen míg a friss sheng puerek íze a zöld teákéra emlékeztet, sokszor virágos, citrusos, friss, addig egy jól érlelt teában az ízek egyre mélyebbé válnak, a gombás ízektől kezdve a kámforos jellegig minden megtalálható 🙂 Illatra és ízre is nagyon intenzív, sokkal tartalmasabb, mint egy shu puer tea.

A teák érettsége olyan szempontból is fontos kérdés, hogy hogyan érik el azt. Megkülönböztetünk nedves és száraz érlelési módokat. Előbbi esetében egy viszonylag gyors folyamatról beszélünk, amikor min. 85% páratartalom mellett, amely kedvező feltételeket biztosít a releváns mikrobiológiai folyamatoknak, a teában hamar elszaporodnak a gombák és baktériumok és kifejlődik az öreg íz. Ezek a körülmények az  olyan trópusi országokban, mint Malajzia, vagy Tajvan szinte adottak. A száraz érlelés esetében is vannak fokozatok, hisz egészen máshogy érik a tea Kunmingban, mint nálunk Magyarországon. Minél “szárazabb” az érlelés, annál lassabb a változás, viszont nagyobb valószínűséggel alakulnak ki komplexebb aromák. A teák évjáratát a csomagolás hátulján ellenőrizhetjük.

A  cikk célja a sheng és shu puer teák világában való eligazodás megkönnyítése, köszönjük a figyelmet, reméljük hasznos volt.

Shu puer (sötét puer) kínálatunk > >>
Sheng puer (zöld/nyers puer) kínálatunk > >>

Flying Bird Team (Dénes, Peti, Anna)