A japán zöld teafajták átfogó bemutatása

Az első teacserjék Kínából kerültek Japánba a 8. században és kezdetben császári udvar kiváltsága volt a teafogyasztás.
A teázás szokása a buddhizmus elterjedésével vált általánossá, egyik legnagyobb szószólója pedig a Kínában tanult zen szerzetes és filozófus Eiszai (1141-1215) volt, aki nagyszerű ültetvényeket létesített Kyoto környékén és Ujiban.

japancikk2

A ma ismert leveles japán teák feldolgozási technikája a 16. század első felében alakult ki Ujiban. A legjobb minőségű, hagyományosan feldolgozott japán teák azóta is erről a környékről származnak. Íme Uji, milyen szép 🙂

japancikk1

Míg a legtöbb kínai zöld teára jellemzőbb a pörkölés, a japán stílusú teákat gőzölik, hűtik, sodorják-formázzák, szárítják, majd válogatják. A tealevelek az áthatóbb feldolgozás miatt könnyebben adják át aromáikat a víznek, sűrűbb, mélyebb színű felöntéseket adnak, így egy japán zöld tea hagyományosan elkészítve rendkívül ízgazdag, gyakorlatilag teaesszencia.

A termesztés során a matcha és gyokuro teák esetében a 16. század óta alkalmazzák az árnyékolást a szedés előtti utolsó három hétben. A termelő egy nagyon különleges módszerrel lefedi a cserjéket a közvetlen napfény elől, amely a növényben túlélési reakciókat indít el. Lassul az anyagcseréje, elkezdi raktározni az ásványi anyagokat, dúsul, kémiai összetétele és fizikai jellemzői megváltoznak. Ennek eredménye a tealevelek jellegzetesen édes íze és rendkívül gazdag ásványi anyag tartalma.  A japán zöld tea kiváló forrása antioxidáns hatású polifenoloknak, illetve megtalálhatók benne C, A és E vitaminok, valamint több mint 300féle aroma anyag.

japancikk3

A legismertebb japán teakategóriák:

SENCHA (煎茶): gőzölés, hűtés, sodrás-formázás, szárítás, válogatás

GYOKURO (玉露): 3 hetes árnyékolás után szedett rügytea, gőzölés, hűtés, sodrás-formázás, szárítás, válogatás

MATCHA(抹 茶): 3 hetes árnyékolás után szedett rügytea, megtisztítva a levélerektől = Tencha: gőzölés, hűtés, szárítás, válogatás, őrlés. a japán teaszertartás teája, melyet kevés vízzel habosra elkeverve fogyasztunk el.

HOJICHA(ほうじ茶): gőzölt, sodrott, szárított, pirított tea, alacsony koffein tartalommal, közkedvelt tea minden napszakban, hidegen-melegen. Gyerekeknek is adható,
édes, frissítő ital, leginkább a pirított oolong teákra emlékeztető karakterrel.

FUKAMUSHI( 深蒸し茶): hosszan gőzölt sencha, sűrűbb, erősebb felöntésekkel. Alapvetöen a tömegtermelésben használt, a nagyobb, vaskosabb leveleket is feldolgozhatóvá tévő stílus, ugyanakkor vannak magas minőségű fukamushi teák is, mi csak ezekkel foglalkozunk.

KARIGANE(かりがね/ 雁ヶ音): minőségi szártea, nemes teák levélvégeiből, levélereiből, kb 20-30% teljes levéllel keverve. A karigane teák telt, édes ízűek, kevesebb koffeint tartalmaznak, mint csak levelekből álló társaik.

Otthoni elkészítése során rövidebb felöntésekkel ereje jól eloszthatóvá válik, számos módon kipróbálhatjuk,
ízlésünkhöz igazíthatjuk. Hagyományos japán módon, 3-4 hosszú,1-2 perces felöntéssel készítjük, de kipróbálhatjuk a kínai zöld teáknál megszokott 10-20 mp-es áztatásokkal is: így könnyedebb, világosabb, lágyabb teát kapunk, és a tea akár 8-10-szer felönthetővé válik, közel 1liter teafőzetet adva, 5-6 gramm szálas teából. Japán teák elkészítéséhez lehetőleg lágy vizet használjunk.

Friss JAPÁN zöld tea kínálatunkat itt találjátok >>

Friss KÍNAI zöld tea kínálatunkat itt találjátok >>