Asahina Fukamushi Gokujo sencha – telt zöld tea, Fujieda, Okabe – 80g

Asahina Fukamushi Gokujo sencha – telt zöld tea, Fujieda, Okabe – 80g

7 900 Ft

Magas minőségű, harmonikus ízprofilú, enyhén pirított ízű, mélyen gőzöld sencha. Koff+++, haladó

30g / 50g / 100g

Leírás

Származás Japán, Shizuoka, Fujieda/Okabe
Szedési időszak 2023 május
Jártasság Haladó szint
Koffein Koff+++, Erős tea
Jelleg Magas minőségű, harmonikus ízprofilú, enyhén pirított ízű, mélyen gőzöld sencha. Első felöntésre még sárgászöld, másodikra már rögtön oldódó, mélyzöld színű felöntéseket adó tea. A blend tartalmaz szépen sodrott leveleket és töredezett leveleket is a kiegyensúlyozott ízhatás elérése miatt.

A fukamushi teákat átlagban egy perccel tovább gőzölik, mint a normál gőzölésű (Futsumushi 30-40mp) teákat, nem is beszélve a röviden gőzölt (Asamushi, 30mp alatt) teákról. A fukamushi teák rendkívül népszerűek Japánban, sok teás régióban szinte egyeduralkodónak számítanak. A hosszabb gőzölési idő édesebb, kerekebb, teltebb aromákat jelent, a nyersebb, füves, gyógynövényes, élesebb ízek elmosódnak.

A fukamushi tea hétköznapi teának indult és a feldolgozási technika alapvetően a gyengébb minőségű levelek jobb felhasználhatóságát volt hivatott segíteni, mára azonban komoly minőséget és nagy élvezeti értékű teákat lehet találni ebben a kategóriában is.

Használjunk sűrű szövésű, lehetőleg fém szűrős kannát a tiszta felöntések eléréséhez!

A teát eredeti, 80 grammos tasakjában kínáljuk.

Elkészítés 60-80 fokos vízzel, rövid felöntésekkel késízítendő, gyorsan erős felöntéseket adó tea. 3-5 gramm tea/ 200ml vízzel számolva a relatív hosszú első felöntés – 20-40mp – után másodjára néhány másodperc elteltévelmár tölthetjük is ki a teát.
Érdekes
Gyokuro no Sato: Okabe, a Gyokuro faluja.
Ha gyokuro, akkor Uji és Yame, a két, azonnal eszünkbe jutó kis tearégió, de van egy harmadik is, melyről jóval kevesebbet hallani. A most már Fujieda egyik kerületeként jegyzett településen, annak is az Asahina folyón túl fekvő területén is több, mint 100 éve készítenek gyokurót, ráadásul még ma is hagyományos technikákkal. Shinya Maejima (1947) az egyik legtöbbet dolgozó teafarmer, 2019-es találkozásunk óta elsősorban tőle érkezik gyokuro Asahinából. Ugyanakkor a helyi teafarmerek szép lassan itt is áttérnek a matcha gyártásra, követve a megnövekedett igényeket. Néhány tucatnyi teafarmer még kitart, remélhetőleg lesz utánpótlásuk. Asahina/Okabe híres még a különösen hangos sárkányokról is. A hegyek között gyakran csattogó viharok lejjebb, Fujieda felé felerősödve visszhangzanak. A helyiek így tartják: Ryusei, ahol a sárkányok laknak.

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 80g