Leírás
Származás | Japán, Shizuoka, Fujieda/Okabe |
Szedési időszak | 2023 május |
Jártasság | Haldó szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
Jelleg | Saemidori kabusecha, hatalmas mennyiségű klorofillal. Színe és íze-illata is csak zöld. egészen olyan, mintha a szobában ülve is egy dombtetőn teáznánk, ahogy a különböző füvek illatát hozza-viszi a szél.
A kabusecha, fedett, vagy árnyékolt teát jelent. Többségében jó adottságú sencha kerteket árnyékolnak, a gyokuro kertekhez képest rövidebb ideig, általában 1-2 hétig. Sokféle kabusecha létezik, igazi átmeneti tea, karakterében hol közelebb áll egy senchához, néha egészen gyokurós, a levelek feldolgozásának minősége is egészen változatos lehet. Manapság az összes teatermő vidéken készítik, Kagoshimától egészen Shizuoka északi, hegyi kertjeiig. |
Elkészítés | Hagyományos japán stílusú elkészítése elsőként 1-2 perces, majd rövidebb, félperces felöntésekkel, 60-70 fokos lágy vízzel, a víz hőmérsékletét felöntésenként emelve. Lágyabb, könnyebb ízek eléréséhez használjunk jobban visszahűtött vizet több, rövid felöntéssel. |
Érdekes |
Gyokuro no Sato: Okabe, a Gyokuro faluja.
Ha gyokuro, akkor Uji és Yame, a két, azonnal eszünkbe jutó kis tearégió, de van egy harmadik is, melyről jóval kevesebbet hallani. A most már Fujieda egyik kerületeként jegyzett településen, annak is az Asahina folyón túl fekvő területén is több, mint 100 éve készítenek gyokurót, ráadásul még ma is hagyományos technikákkal. Shinya Maejima (1947) az egyik legtöbbet dolgozó teafarmer, 2019-es találkozásunk óta elsősorban tőle érkezik gyokuro Asahinából. Ugyanakkor a helyi teafarmerek szép lassan itt is áttérnek a matcha gyártásra, követve a megnövekedett igényeket. Néhány tucatnyi teafarmer még kitart, remélhetőleg lesz utánpótlásuk. Asahina/Okabe híres még a különösen hangos sárkányokról is. A hegyek között gyakran csattogó viharok lejjebb, Fujieda felé felerősödve visszhangzanak. A helyiek így tartják: Ryusei, ahol a sárkányok laknak.
|