Leírás
Származás | Bikouen Kyoto – Japán, Kiotó/Uji |
Szedési időszak | 2024 május |
Jártasság | Haladó szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
Jelleg | A Bikouen kezdő szintű, szertartásos minőségű, azaz hagyományosan, csak vízzel készítve fogyasztható usucha, azaz hígan készítendő matcha teája. Ajnánljuk minden matchával most ismerkedőnek, de bátran kipróbálhatják a Bikouen extrább teáit már ismerő és kedvelő vendégeink is, ez a pénztárca kímélő(bb) tea sem fog csalódást okozni. Igazi usucha, 60-100ml vízzel készítve csodásan könnyű, szinte lattésen selymes ízhatású, frissítő lecsengésű élményt ad, egy leheletnyi édességgel, mely mögött megbújik egy pici, frissítő, kellemesen citrusos utóíz is. A sorban következő rendkívül mély Umonji ellentéte, igazi könnyű, nyári tea.
A Bikouen teaházat 1872-ben alapították. Hivatalos matcha beszállítói a kiotói Nishi Honganji és Higashi Honganji nagytemplomoknak, és most már a budapesti Flying Bird teaháznak is. A Yabunouchi tea iskola is ezekhez a teákhoz kötődik, mely a legrégebbi fennmaradt teaiskola, és egyike a négy nagy chanoyu iskolának Kiotóban. A kiotói matcha-specialista teaház a prémium teák között is kiemelkedően finomra őrölt teákat készít. Három hetes árnyékolás után szedett tea, melyet a gőzölés és szárítás után alaposan leválogatnak, majd malommal porrá őrölnek. A púder finomságú fényes zöld tea kis vízzel elkeverve a legintenzívebb zöld teás élmény, amit el tudunk képzelni. Az egyetlen tea, melynek fogyasztásakor a teljes tealevelet megisszuk, nem csak azt, amit a készítés során vízzel kioldunk belőle. |
Elkészítés | Elkészítéséhez két adagolókanálnyi – chashaku – kb 2g teát használunk, melyet egy nagy teáscsészében – chawan – habosra, teljesen elkeverünk a bambuszkeverővel, a chasen-nel. 60-80 ml, 80-85 fokos lágy vizet használjunk! |