Leírás
Származás | Bikouen Kyoto – Japán, Kiotó/Uji |
Szedési időszak | 2024 május |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
Jelleg | A Bikouen bordóba csomagolt teája Koicha (sűrű) és Usucha (híg) stílusban is készíthető, de ezt a sűrű, krémes zöldcsokis élményt természetesen előbbi esetben tapasztaljuk meg intenzívebben. A rangsorban még két tea áll fölötte, azonban a Hyakka már az a szint, ami minden körülmények között megállja a helyét, legyen az egy finom usucha délután, vagy egy nagy élménynek szánt koicha, egy megbecsült vendégünk részére. A Bikouen teaházat 1872-ben alapították Kiotóban. Hivatalos matcha beszállítói a kiotói Nishi Honganji és Higashi Honganji nagytemplomoknak, és most már a budapesti Flying Bird teaháznak is. A Yabunouchi tea iskola is ezekhez a teákhoz kötődik, mely a legrégebbi fennmaradt teaiskola, és egyike a négy nagy chanoyu iskolának Kiotóban. A kiotói matcha-specialista teaház a prémium teák között is kiemelkedően finomra őrölt teákat készít. Ez garantálja az átlag feletti, selymes, krémes hatást, az élénkebb, jobban kiteljesedő ízeket. Az elkészült teának nem csak a felszíne habos. Az egész tea krémes, bársonyos állagú, ami a tea egyik legmeghatározóbb élménye. Könnyen elkészíthető, könnyen habosítható, és felnyitása után is még viszonylag hosszan megőrzi karakterét, ha megfelelő körülmények között, mindig gondosan lezárva, hűtőben tartjuk.A japán teaszertartás teája, a porrá őrölt rügytea, a matcha. A szűrt fényben növekvő levelek több klorofilt termelnek, így a tea zöldebb, édesebb, teltebb ízű lesz. A völgyben elhelyezkedő ültetvényt a szedés előtt 3 héttel fedik be, a levelek lassabban, és a fény felé nyújtózkodva növekednek. Három hetes árnyékolás után szedett tea, melyet a gőzölés és szárítás után alaposan leválogatnak, majd malommal porrá őrölnek. A púder finomságú fényes zöld tea kis vízzel elkeverve a legintenzívebb zöld teás élmény, amit el tudunk képzelni. Az egyetlen tea, melynek fogyasztásakor a teljes tealevelet megisszuk, nem csak azt, amit a készítés során vízzel kioldunk belőle.MATCHA: 3 hetes árnyékolás után szedett rügytea, megtisztítva a levélerektől = Tencha: gőzölés, hűtés, szárítás, válogatás |
Elkészítés | Elkészítéséhez két adagolókanálnyi – chashaku – kb 2-3g teát használunk, melyet egy nagy teáscsészében – chawan – habosra, teljesen elkeverünk a bambuszkeverővel, a chasen-nel. |