Leírás
Származás | Bikouen Kyoto – Japán, Kiotó/Uji |
Szedési időszak | 2024 május |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
Jelleg | A Bikouen usucha matcha teái között középen helyezkedik el a rangsorban, közvetlenül a teamester fokozatú Eiho és Jiko előtt. Első kóstolásra meghökkentő volt az az ízmélység ami feltárult a sűrű, krémes-habosra, maximum 50-60ml vízzel készített teában. Sűrű, kicsit füstölős is, mint az Eiho, de annál vaskosabb, erősebb ízű, hogy aztán ez is a jól megérdemelt olvasztott zöldcsokiban végződjön. Készíthető egészen sűrűre is, sőt, talán így a legfinomabb, valahol az usucha és a koicha között… még szép habos az elkészített tea, de már elég sűrű ahhoz, hogy ne csak egy egyszerű teaként gondoljunk rá. Mély, izgalmas, titokzatos ízek, újabb kedvenc a sorban, és kiemelnénk még a tea színét is, ami a legmélyebb zöldek egyike. Ez a Bikouen-féle krémes textúra pedig ismét megunhatatlan, felülmúlhatatlan.
Jelenleg a legnépszerűbb matcha teánk, és ha meg kellene nevezni a legjobb ár/érték arányú teát, akkor az Umonjira esne a választásunk. A név eredete: Umonji a hét ősi Uji teakert egyike, a továbbiak: Biwa, Mori, Asahi, Iwai, Okunoyama, Kawashimo. A Bikouen teaházat 1872-ben alapították. Hivatalos matcha beszállítói a kiotói Nishi Honganji és Higashi Honganji nagytemplomoknak, és most már a budapesti Flying Bird teaháznak is. A Yabunouchi tea iskola is ezekhez a teákhoz kötődik, mely a legrégebbi fennmaradt teaiskola, és egyike a négy nagy chanoyu iskolának Kiotóban. A kiotói matcha-specialista teaház a prémium teák között is kiemelkedően finomra őrölt teákat készít. Három hetes árnyékolás után szedett tea, melyet a gőzölés és szárítás után alaposan leválogatnak, majd malommal porrá őrölnek. A púder finomságú fényes zöld tea kis vízzel elkeverve a legintenzívebb zöld teás élmény, amit el tudunk képzelni. Az egyetlen tea, melynek fogyasztásakor a teljes tealevelet megisszuk, nem csak azt, amit a készítés során vízzel kioldunk belőle. |
Elkészítés | Elkészítéséhez két adagolókanálnyi – chashaku – kb 2g teát használunk, melyet egy nagy teáscsészében – chawan – habosra, teljesen elkeverünk a bambuszkeverővel, a chasen-nel. 60-80 ml, 80-85 fokos lágy vizet használjunk! |