Leírás
Származás | Tajvan |
Gyártási év | 2024 |
Jártasság | Kezdő szint |
Koffein | Koff++, Mérsékelten erős tea |
Jelleg | Hatalmas, száraz levelek hosszú szárral… puha vaníliás és almás-fahéjas illatok jellemzik a száraz teát. Keressünk a maroknyi adagnak egy nagyobb gaiwant, kannát, vagy edényt, hogy a víz szépen bele simíthassa a leveleket. A gaba teákra jellemző fanyar, mézes, megnyugtató aromák itt is szépen megmutatkoznak, de adjunk időt a felöntéseknek, hogy a melegítő aromák szépen előbújhassanak.
GABA: A szokásos zöld teák esetében alkalmazott eljárásokkal szemben a teát sütés előtt 10 órára vákumos anaerob erjesztésnek vetik alá, így a levelekben található glutaminsav gamma amino vajsavvá alakul (GABA). A γ-aminovajsav (röviden GABA) gátló hatású neurotranszmitter, amely összetett módon befolyásolja az agyi neuronok közti kommunikációt, mérsékli a szorongásos, izgalmi reakciókat, összességében csökkenti az ingerlékenységet. A GABA orális bevitelét követő felszívódást jelenleg is vizsgálják. Ezekben a vizsgálatokban EEG segítségével értékelik, hogy a bevitelt követően hogyan változik a stresszreakció a központi idegrendszerben. A vizsgálatok eredményei még nem bizonyító erejűek, de japán tudósok mérései szerint GABA fogyasztása után 30-60 perccel kedvező változás állt be az ANS funkciókban (pulzus, emésztés, légzési frekvencia, a pupilla válasz) ami csökkent stresszre utalt. A GABA ÍZE: Teában a GABA egy fokozottan édes, enyhén savanykás főzetet eredményez, amely krémes, vajas, testes, olajosan tiszta. A fermentációval a csersavtartalomból fakadó keserűség és összehúzó hatás teljesen eltűnik, a zöldséges, kukoricás, gazdag íz fokozódik, mintha finom zöldséglevest kortyolnánk. |
Elkészítés | A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 85 C° fokon, 60-90másodperces felöntésekkel.
B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. 3 dl. 85 C° víz, hosszabb 1-2 perces áztatással többször felönthető. |
Érdekes |