Kawane Sencha – Arany Yabukita – organikus japán zöld tea, Masui kert, 30g

Kawane Sencha – Arany Yabukita – organikus japán zöld tea, Masui kert, 30g

4 800 Ft

Gyógynövényes, keserűbe hajló, nagyon aromás tea. Organikus termesztésű sencha Masui-san 1984-ben ültetett, első kertjéből. Koff+++, Profi

30g / 50g / 100g

Leírás

Származás Japán, Shizuoka, Kawane (川根本町 Kawanehon-chō) Masui-kert
Szedési időszak 2023 május, bio –  organikus termesztésből, yabukita fajta leveleiből.
Jártasság Profi szint
Koffein Koff+++, Erős tea
Masui Etsuro 1984-ben ültetett, első kertjéből származó yabukita teája az egyik legerősebb, legaromásabb sencha, legklasszikusabb japán tea, amit kóstolhatunk. Keserű és finom, gyógynövényesen élénk füves aromák, szinte olivaolajos lágysággal és testtel, hosszú, édesedő utóízzel.

Kiindulópont a szencsák között, a finomra hangolt, umamis, blendelt kiotói teák mellett a másik végletet képviselő, klasszikus japán tea.

Masui Etsuro 1984 óta foglakozik organikus tea termesztéssel Shizuokában, Kawane hegyei között, az Oi folyó partján. Hosszú és állhatatos munkájával a japán fekete tea készítés, és az organikus tea termesztés egyik úttörője lett Japánban. Néhány évnyi kitérő után (USA, Szenegál) 1984-ben tért vissza szülőföldjére, és kezdett bele a munkába. Az év legrövidebb, leghidegebb napján ültette el az első cserjéket, és kezdetektől fogva teljesen organikus (bio) módszerekkel látott neki a farm munkának, miközben ebben az időben Japánban (és az egész világon) ez még korántsem volt jellemző. Évekig csodabogárnak nézték fekete teás kísérletei miatt, de szerencsére hamar kialakult egy kis vevőkör, ami átsegítette a kezdeti időkön. Indiai, tajvani és persze kínai feldolgozási technikákkal is kísérletezett, és végül több, mint egy évtizednyi munka után, 1996-ban a lányáról (Mirai – Jövő) nevezte el saját nemesítésű cserjéjét. Azóta is egyedül dolgozik a farmján, a Mirai mellett elsősorban a sinensis klasszikus, japán variánsaival (Tsuyuhikari, Koshun, Yabukita, stb) foglalkozik, a fekete teák mellett oolong és természetesen nagyszerú zöld teákat is készít. A gaba teák terén is az elsők között volt, jelenleg az egyik legjobb minőségű gaba teát készíti a világon. Masui-szannal 2019-ben vettük fel a kapcsolatot, és az év novemberében sikerült vele találkozni a shizuokai tea fesztiválon és Nemzetközi Zöld Tea Kongresszuson (Ocha – 2019), idén pedig végre a teakertjében is meglátogattuk, ahol egy nappal a shincha szedés befejezése után kóstoltuk a teákat a Mesterrel.
A teát 30 grammos, eredeti tasakjában kínáljuk.

Elkészítés 70-80 fokos fokos lágy vízzel érdemes készíteni, félperces felöntésekkel, 5-6 gramm teát használva 150ml vízzel, de nyugati stílusban, kevés levelet, több vízzel használva is jó lesz a végeredmény.
Érdekes A kanyargó Oigawa folyó partjaihoz közel már 5-600 méteres hegyek emelkednek, ideális környezetet biztosítva a teakerteknek. A Kawane régió, Honyama és Tenryu mellett a legfinomabb shizuokai teák otthona.

Japánban a fekete teát kōcha-nak, azaz vörös teának nevezik, a “wakōcha” megjelölés pedig a japán vörös teáknak jár.

 

További információk

Kiszerelés

aroma tasak / 35g, aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)