Leírás
Származás | Japán, Shizuoka, Kawane (川根本町 Kawanehon-chō), Masui-kert |
Szedési időszak | 2024 május eleje, Tsuyuhikari cserje, bio – organikus termesztésből |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
Jelleg | A tsuyuhikari méltán az egyik legkedveltebb fajta, ha single cultivar, azaz nem kevert, hanem egyetlen fajta leveleit felhasználó teáról van szó. Masui mester kis birtokán nagyjából 8 féle variánssal dolgozik, és folyamatosan kísérletezik új ültetésekkel is.
Fűszeres, a sencha minden karakterét szépen bemutató tea, de azért érezhetően az édes-fanyar felé húzó, sok felöntést elbíró, jellegzetesen köves, éles ízeket mutató sencha, az idei, rekord korai szedésből. Etsuro Masui-san 1984 óta foglakozik organikus tea termesztéssel Shizuokában, Kawane hegyei között, az Oi folyó partján. Hosszú és állhatatos munkájával a japán fekete tea készítés, és az organikus tea termesztés egyik úttörője lett Japánban. Néhány évnyi kitérő után (USA, Szenegál) 1984-ben tért vissza szülőföldjére, és kezdett bele a munkába. Az év legrövidebb, leghidegebb napján ültette el az első cserjéket, és kezdetektől fogva teljesen organikus (bio) módszerekkel látott neki a farm munkának, miközben ebben az időben Japánban (és az egész világon) ez még korántsem volt jellemző. Évekig csodabogárnak nézték fekete teás kísérletei miatt, de szerencsére hamar kialakult egy kis vevőkör, ami átsegítette a kezdeti időkön. Indiai, tajvani és persze kínai feldolgozási technikákkal is kísérletezett, és végül több, mint egy évtizednyi munka után, 1996-ban a lányáról (Mirai – Jövő) nevezte el saját nemesítésű cserjéjét. Azóta is egyedül dolgozik a farmján, a Mirai mellett elsősorban Tsuyuhikari, Koshun és Yabukita cserjékkel foglalkozik. A gaba teák terén is az elsők között volt, jelenleg az egyik legjobb minőségű gaba teát készíti a világon. Masui-szannal 2019 májusában vettük fel a kapcsolatot, és végül az év novemberében sikerült vele találkozni a shizuokai tea fesztiválon és Nemzetközi Zöld Tea Kongresszuson (Ocha – 2019), idén pedig végre a teakertjében is meglátogattuk, ahol egy nappal a shincha szedés befejezése után kóstoltuk a teákat a Mesterrel. |
Elkészítés | 60-70 fokos vízzel, fél-egy perces felöntésekkel készítsük, első felöntésre akár elmehetünk másfél percig is. |
Érdekes | A kanyargó Oigawa folyó partjaihoz közel már 5-600 méteres hegyek emelkednek, ideális környezetet biztosítva a teakerteknek. A Kawane régió, Honyama és Tenryu mellett a legfinomabb shizuokai teák otthona. |