Leírás
Származás | Shaoxing, Zhejiang |
Gyártási év | 2024 |
Jártasság | Kezdő szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
Jelleg | 2001-ben a kínai állam hivatalosan is jóváhagyta a Longjing termővidékének kiszélesítését a Nyugati tavon kívüli területekre is. Így a Longjing tea termőhelyeként jelenleg három kerületet fogadnak el: Xihu kerület, Qiantang kerület és Yuezhou( Shaoxing) kerület. Míg a Xihu Longjing édes és zsenge, a Shaoxing Longjing telt ízű, gazdag aromájú, erős frissítő, amelyben a sütöttség és a zöld íz is markánsabb. A Longjing teát elkészítése során wokban rövid ideig pörkölik, innen a nagyon jellegzetes enyhén pörkölt íz, ami csak nagyon lágyan mutatkozik, és nem nyomja el a többi komponenst. Tiszta, fénylő, sárga főzetet ad, friss és ragyogó aromájában a zöld teák kukoricás íze és pörkölt mogyoró illata elegyedik.
A Shaoxing Longjing a megszokott korai szedésű Sárkány Kútja teáinknál nagyobb levelű, sokkal testesebb és gazdagabb főzetű. A húsosabb zöld levelek pirítása a Oroszlán Csúcs teáknál kevésbé édes, ám aromásabb, zöldebb és olajosabb textúrájú teát eredményez. Így a tea ízben és utóízben is erős és kitartó. Buddha Longjing-nek is hívják. |
Elkészítés | A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 80C° fokon, 20-40 másodperces felöntésekkel.
B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. 3 dl. 80 C° víz, 1-2 perces áztatással többször felönthető. |
Érdekes |