Leírás
Származás | Kína, Fujian, Wuyi Shan |
Gyártási év | 2024 |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff++, Mérsékelt tea |
Jelleg | Egy igazán “sötét” tónusú, de mégis barátságos, könnyen iható wuyi wulong.
Tökéletesen feldolgozott, híres wuyi hegyi wulong tea, gyümölcsös, fűszeres karakterrel. Olajos magvak telt íze keveredik a fás, sütött aromákkal. A Vízi Halhatatlan sokak kedvenc teája a keményebb, “füstösebb-fásabb” wuyi-hegyi vonalról, és ezt a jelleget ebben a teában is megtaláljuk. A Shui Xian az egyik legrégibb, erősen sütött wuyi-hegyi tea. A legenda szerint az első Wuyi hegyi sziklatea (Yan cha), amelyet közel ezer éve egy szerzetes kezdett ültetni egy barlang bejáratánál talált anyacserje magjaiból szaporítva. A különleges adottságú termővidéknek, amely valójában sziklaszorosok és katlanok szövevénye, valamint az egyedi feldolgozási módnak és sütési eljárásoknak köszönhetően a tea első fogyasztásra meghökkentő ám maradandó élményt nyújt. A Wuyi hegy Kína egyik legrégebbi, történelmi teatermő vidéke. A sziklás hegyvidék nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag, kivételes minőségű teákat terem. Ahogyan Lu Yu írta VIII. századi teás könyvében: az elsőrangú teák a sziklák közt teremnek, a közepesek kavicsos, homokos talajon fejlődnek, a gyengébbek a sárga földben nőnek. –A Wuyi hegyi teákat a Tang kori (806-820) írások említik először. –A Song dinasztia idején (960-1279) a tea egyre elismertebb lett, a császári palota is felfigyelt rá, és tiszteletadó teát követeltek a helyi lakosságtól, akik a legjobb alapanyagból PRÉSELT SÁRKÁNY FŐNIX korong formájában adóztak a palotának. A sárkány a császárt, a főnixmadár a császárnét szimbolizálta. A teát ebben az időben korongba préselve szárították!! –A Yuan korban, a mongol fennhatóság alatt (1271-1368), a mongolok szintén nagyra értékelték a Wuyi teákat és császári teakertet építtettek a Kilenc Kanyarulat folyó partjánál, amelyet katonák felügyeltek. –A Ming korban (1368-1644) szűnt meg a tea préselése, amikor a farmerek eltanulták Anhuiból a zöld tea feldolgozási eljárásait, majd ezt oxidációs és sütési technikákkal kombinálva végső soron oolong teát állítottak elő. –Jelenleg a különböző nemesítések és feldolgozási módok eredményeként több mint 200 fajta létezik, leghíresebbek: Da Hong Pao, Shui Xian, Rou Gui, Tie Luo Han, Shui Jin Gui, Ban Tian Yao, Bai Ji Guan, Qi Lan, Lao Cong Shui Xian. |
Elkészítés | A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 85-90 C° fokon, 30 másodperces felöntésekkel.
B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. 3 dl. 85-90 C° víz, hosszabb 1 perces áztatással többször felönthető. |
Érdekes |