Leírás
Származás | Kína, Yunnan, Dali |
Szedés, variáns | 2025, 白芽孢雀嘴茶 Bai Ya Bao Que Zui Cha |
Jártasság | Kezdő szint |
Koffein | Koff+, Gyenge tea |
Jelleg | A 白芽孢雀嘴茶 Bai Ya Bao Que Zui Cha néven is ismert tea ritka, hagyományos tea a kínai Yunnan tartomány Dali Bai Autonóm Prefektúrájához tartozó Xiangyun megyei Tianfeng-hegyről származik. A körülbelül 2500 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő Tianfeng-hegy ködös, magaslati környezetet kínál, amely ideális a teafák számára. A teát kizárólag ezeknek a vadfáknak az ágrügyeiből szüretelik, amelyeket kora tavasszal gondosan, kézzel szednek. Az ősi fák korlátozott elérhetősége miatt az éves terméshozam meglehetősen alacsony, ami növeli a tea ritkaságát és értékét.
A Tianfeng Veréb csőr tea feldolgozása egy hagyományos módszert alkalmaz, amelyet három gőzölésnek és három expozíciónak neveznek. Az első napon a frissen szedett rügyeket 30 percig gőzölik, majd bambusztálcákra terítik, hogy nappal megszáradjanak, éjszaka pedig hegyi harmatnak tegyék ki őket. A második napon a folyamatot 10 perces gőzöléssel megismétlik. A harmadik napon egy utolsó 5 perces gőzölést végeznek, majd szárítják, amíg a nedvességtartalom 7% alá nem csökken. Ez a aprólékos folyamat megőrzi a tea egyedi alakját, és fokozza friss aromáját és ízét. Elkészítéskor a Tianfeng Veréb csőr Tea tiszta, halványsárga főzetet eredményez. Az íze friss, gyümölcsös, citrusos aromával kezdődik, majd édes, egzotikus ízbe és hűsítő érzésbe megy át a torokban. A főzet selymes, enyhén olajos állaga gyengéden bevonja a szájat és a torkot, nyugtató, kényeztető érzést hagyva maga után. —– |
Elkészítés | A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 95 C° fokon, 1-2 másodperces felöntésekkel.
B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. 3 dl. 95 C° víz, hosszabb 1-2 perces áztatással többször felönthető. |
Érdekes | http://bambuszcsipesz.blog.hu/2014/04/29/ya_bao_ye_sheng_a_lepkebab_formaju_vad_tearugy |