Wuyi Rou Gui – kakaós-virágos szikla tea – Fujian/Wuyi shan 2024

Wuyi Rou Gui – kakaós-virágos szikla tea – Fujian/Wuyi shan 2024

5 800 Ft

Könnyű, nagyon aromás, kakaós-virágos karakterű wuyi tea. Koff+, Haladó

30g / 50g / 100g

Leírás

Származás Kína, Fujian, Wuyi Shan
Gyártási év 2024
Jártasság Haladó szint
Koffein Koff+, Gyenge tea
Jelleg Az oolong teák esetében a teaművészet már a termelés és feldolgozás fázisaiban megjelenik. A tajvani magashegyi teakertekbe a cserjék közé japán cseresznyét ültetnek, amely pont akkor virágzik, amikor a rügyek sarjadnak, hogy még illatosabb legyen a tea. A dancong és wuyi teák sütésénél úgy rétegelik a különböző típusú faszenet és hamut, hogy a leadott hő ne égesse meg a teát, csak pont annyira hevítse, hogy a szikla ríme és a sütött íz tökéletes harmóniát alkossanak.

Ez a tea a könnyedebb, lágyabb karakterű wuyi teákhoz tartozik. Kakaós, virágos, nagyon aromás első 3-4 felöntése lenyűgöző, szinte művészi hatást kelt. Krémes textúrájú, gyümölcsös-virágos felöntéseket ad, de nem hiányzik belőle a szikla-teákra jellemző ásványosság sem.

A Wuyi hegy Kína egyik legrégebbi, történelmi teatermő vidéke.  A sziklás hegyvidék nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag, kivételes minőségű teákat terem. Ahogyan Lu Yu írta VIII. századi teás könyvében: az elsőrangú teák a sziklák közt teremnek, a közepesek kavicsos, homokos talajon fejlődnek, a gyengébbek a sárga földben nőnek.

–A Wuyi hegyi teákat a Tang kori (806-820) írások említik először.

–A Song dinasztia idején (960-1279) a tea egyre elismertebb lett, a császári palota is felfigyelt rá, és tiszteletadó teát követeltek a helyi lakosságtól, akik a legjobb alapanyagból PRÉSELT SÁRKÁNY FŐNIX korong formájában adóztak a palotának. A sárkány a császárt, a főnixmadár a császárnét szimbolizálta. A teát ebben az időben korongba préselve szárították!!

–A Yuan korban, a mongol fennhatóság alatt (1271-1368), a mongolok szintén nagyra értékelték a Wuyi teákat és császári teakertet építtettek a Kilenc Kanyarulat folyó partjánál, amelyet katonák felügyeltek.

–A Ming korban (1368-1644) szűnt meg a tea préselése, amikor a farmerek eltanulták Anhuiból a zöld tea feldolgozási eljárásait, majd ezt oxidációs és sütési technikákkal kombinálva végső soron oolong teát állítottak elő.

–Jelenleg a különböző nemesítések és feldolgozási módok eredményeként több mint 200 fajta létezik, leghíresebbek:  Da Hong Pao, Shui Xian, Rou Gui, Tie Luo Han, Shui Jin Gui, Ban Tian Yao, Bai Ji Guan, Qi Lan,  Lao Cong Shui Xian.

Elkészítés A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 85-90 C° fokon, 30 másodperces felöntésekkel.

B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. 2-3 dl. 85-90 C° víz, hosszabb 1  perces áztatással többször felönthető.

Érdekes

 

wuyi1

A Wiyu tea préselése a Song korban

A Wuyi tea préselése a Song korban

A császári teakert a Wuyi hegyen

A császári teakert a Wuyi hegyen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az eredeti Da Hong Pao bokrok

A Wuyi hegyi sziklaszoros

A Wuyi hegyi sziklaszoros teakertekkel

 

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)