A nannuo hegyi Ban Po Lao Zhai faluközösség teafája

Avagy: Kis kék azonosító címkék öreg teafákon 🙂

Tudományosan a tea

A tea a Dél-Kínai Botanikai Jegyzék szerint Kína déli tartományainak (Anhui, Fujian, Guangdong, Guangxi, Guizhou, Hainan, Henan, Hubei, Hunan, Jiangsu, Jiangxi, Shaanxi, Sichuan, Xizang, Yunnan, Zhejiang) örökzöld lomblevelű erdeiben őshonos, jellemzően 100-2200m. közötti területeken fejlődő, 5-10 m. magas, környezetében kicsinek számító fa. Törzse és ágai szürkés-sárga színűek, levelei bőrszerűen kemények, fényes felületűek, harsogó zöldek. A levelek formája elliptikus vagy hosszúkás, alakja és mérete alfaj szerint változó. Lombja terjedelmes, szélesedő, ágai tömzsik, göcsörtösek. Íme egy gyönyörű példány Yunnanból, a kis kék címkével, amiről szó lesz.

kekcimke

A tea művelése több szakaszra bontható a fák felfedezésétől az első magok elültetésén keresztül a teraszos ültetvények létrehozásáig. A fa lehet vad vagy ültetett, mindkét esetben jellemző a kora és a növekedési adottságok. Gyakran nehéz megmondani, hogy egy öreg fa ültetett vagy emberi beavatkozástól mentesen, természetesen szökkent szárba. Ilyenkor irányadó lehet, hogy vannak-e települések a közelben, vagy a fákra falvaktól távol, az erdő mélyén bukkantak rá. Figyeljük meg, hogy a teafa nem túl magasra törő, inkább széles lombú, kis fácska a környezetéhez képest. Ez a fa vélhetően természetesen szökkent szárba 🙂

kekcimke4

Yunnanban vagyunk

Yunnan tartomány Xishuangbanna régiójában a bulang törzs kezdett fákat ültetni magról a Tang dinasztia idején (618-907), ezért a környéken számos teafa kora meghaladja az 1000 évet. A térségben rengeteg konfliktus alakult ki a tea miatt ezért sok kertet felégettek a helyiek, majd a magokkal tovább vándoroltak a tartomány északibb hegyvonulatai felé. A megmaradt teafákat visszafoglalta az erdő, később az újonnan betelepülő törzsek ismét gondozásba vették. Az elvadult fákra ye fang cha vagy huang ye cha elnevezésekkel utalnak, összességében azonban minden koros fára, függetlenül attól, hogy természetesen, vagy emberi közreműködéssel született gu shu cha néven hivatkozhatunk. A gondozásba vett fákat sokszor lajstromba veszik és kis kék címkével jelölik meg.

kekcimke3

kekcimke2

A teafa azonosítása

Nem minden teafán található az erdőben ilyen azonosító cédula, de az említésre méltó adatokat jól rendszerbe foglalja, és ezért írtunk róla.

编号 bian hao sorszám: öreg fa (gushu) 0339
海拔 haiba tengerszint feletti magasság: 1655m
树高 shugao fa magassága: 3m
树幅 shufu fa mérete: (lomb átmérő lehet) 4m
树围 shuwei fatörzs kerülete: 67 cm
直径 zhijing fatörzs átmérő: 20 cm
树龄 shuling fa kora: kb. 300 év

Alul: a Nannuo hegyi Ban Po Lao Zhai faluközösség gondozásában lévő fa.

A Nannuo hegyi Ban Po Lao Zhai sheng puer teája kóstolható a boltban 🙂 Hálás vagyok Miss Wangnak, teamesteremnek, hogy eljuthattam ide, akire annyira jellemző ez a kép, minthogy a teát ennyire szereti és boldogan éli meg:

misswang

Szöveg és képek: Flying Bird Tea House