A tajvani agyagkannák eredete és minőségi jellemzői

A kínai Yixing város köré épült agyagbányászathoz és kerámiaművességhez hasonlóan közel 200 éve Tajvanon is létrejött a fazekasság és művészi igényű agyagedény készítés központja. Az ország északi részén, Taipei közelében fekvő Yingge (Íngkö) település kerámiaipara egy Guangdong-ból (Kína, Kanton tartomány) származó fazekasmester, Wu An letelepedésével kezdődött. Wu An megvizsgálva a környék adottságait úgy találta, hogy a magas vastartalmú üledékes kőzetekből kiváló minőségű cserépedényt készíthet, amelyek kiégetéséhez a gazdag erdőségek és bőséges szén-lerakódások kiapadhatatlan energiaforrást biztosítanak. Egyre több kézműves érkezett a térségbe, így mostanra közel 800 család foglalkozik az iparművészet egyik legősibb válfajával. A legnagyobb múltú manufaktúrák a régi kerámia utca körül találhatók, amely mostanra egyfajta turista látványossággá vált.

taiwankeramia12A különböző kínai törzsek a dinasztiák hatalomváltásakor és belháborúk idején több hullámban nyomultak be Tajvanra, először a Ming- (1368–1662), majd a Qing- (1636–1912) korban, végül a kommunizmus erősödésével. A szigetország más pontjain is létesítettek égetőkemencéket, így Taitung, Nantou és Miaoli tartományokban, de az Yingge (Íngkö) kézművesség lett a leghíresebb. A hagyományos égetőkemence agyagtéglából rakott, 20-30 m. hosszú, kígyó formájú testébe ( Kígyó Kemence ) helyezték az edényeket, amelyet fával és szénnel, viszonylag lassan fűtöttek fel akár 1300 – 1400 °C-ra is.

taiwankeramia2A különböző fa- és bambuszféleségek fűtési jellemzőinek függvényében tudták változtatni az égetés ütemét és hőfokát, amellyel a kívánt esztétikai és funkcionális hatást befolyásolták. A kemence oldalában lévő réseken keresztül rakták be a száraz kerámiát, majd az égő fahasábokat, végül hamuval betömték a réseket. Maga az égetés több órán keresztül, akár egy-két napig is eltartott.

taiwankeramia8Ekkorra már a Guangdongból, Fujianből és Zhejiangből Tajvanra áttelepült Hakka népcsoport (a Sárga folyó környékéről származó, Dél-Kínában letelepedett törzs) meghonosította a szigeten a teanövényt és elterjesztette a teakultúrát. Ennek megfelelően a kialakuló kézművesipar nemcsak lakberendezési cikkeket, szobrokat, tálakat és vázákat, hanem művészi színvonalú teás eszközöket is előállított. Tajvanon azonban a kantoni eredet és a japán hatás miatt nem a yixingi készítési mód, hanem a korongozásos kialakítás terjedt el. A kanna belsejében megfigyelhető a korongozás nyoma, míg a külsejét tökéletesen simára és fényesre polírozzák. A tajvani kannák legjellemzőbb tulajdonsága, hogy vékony falú, kecses, ennek ellenére rendkívül szilárd, szinte fémes keménységű kannák. A yixingi kannákhoz képest sokkal vékonyabbak, alapkategóriájukban is pontosabb kidolgozásúak és kiváló teafőzési tulajdonsággal bírnak.

taiwankeramia10A tajvani bányákból származó lila agyag nem azonos a yixingi lila agyaggal, ezért maga a kanna nehezebb, felülete kevésbé porózus, de vékonyabb falvastagsága ellenére is sokkal keményebb, ellenállóbb. A kannák színe hasonló a yixingi kannákhoz, a különböző agyagok keverésével, illetve színezőanyag hozzáadásával állítják elő. Mivel a tajvani kannaművesség kevésbé bürokratikus és rangsorolt rendszerű, jóval fiatalabb, de állandóan fejlődő műfaj, a kannák ára a minőségükhöz képest viszonylag alacsony. A tökéletesen letisztult, egyszerű, egzakt formákhoz és precíz kidolgozáshoz kiváló főzési jellemzők járulnak. A hagyományos tajvani precizitásnak és technikai tudásnak köszönhetően az ugyanilyen árkategóriájú kínai kannáknál sokkal pontosabb kialakítású, elegánsabb és magasabb használati értékű edények. A tetejük tökéletesen passzol, a szűrő részük a japán eszközök hatására méretükben nagyobbak de apróbb lyukacsosak, egyenletes és gyors kifolyást tesznek lehetővé. Tervezésében és formai kidolgozásában tökéletes kiöntésű, jó fogású, ergonomikus kannák, fülük és csőrük egyedi, egyenes vonalvezetésű.

taiwankeramia6A kézi készítésű tajvani kannák füle és fedele pecséttel van ellátva, alján a művész írásos kézjegyének karcolata, illetve a készítés éve látható. A dátumozást a 12 állatövhöz csatlakozó 5 elem rendszeréből számított hatvanéves naptári ciklus szerint jelenítik meg, ezért a dátumokat külön le kell fordítanunk az általunk használt évszámokra.

taiwankeramia9

taiwankeramia7Tajvanon minden agyagot forgalomba hozatal előtt tesztelnek, hogy nehézfémektől és egyéb szennyeződésektől mentesek-e, mivel kizárólag ilyen agyagok juthatnak el a kézművesekhez további feldolgozásra. Anyagukat illetően a kannák alapvetően Tajvanon bányászott agyagokból, jellemzően azok keverésével készülnek. Az agyagokat olyan módon keverik és tesztelik, hogy az eredmény a teáskanna teljesítményére, hőtartására és a tea ízére a legjobb hatással legyen. Miután a sziget ökológiailag és geológiailag rendkívül változatos vulkanikus hegyvidék, tisztességes feltételezésnek tűnik, hogy a táj számos különböző talaj- és agyagprofil lelőhelye, ennek megfelelően a tajvani kerámiák is rendkívül változatosak.

taiwankeramia11

Íme a legutóbb beszerzett tajvani kannák egy része, űrtartalmuk 80-160 ml, tehát kisebb méretű, 1-2 személyes kannákról van szó. A boltban megtaláljátok.

taiwankeramia5

Reméljük hasznosak lehettünk. Jó teázást 🙂