GouGuNaoCha Kutyafej tea, ami még nem volt :)

Jiangxi tartomány egyik legritkább teája került a boltba a tavaszi szállítmánnyal, 狗牯脑茶 Gou Gu Nao Cha, szó szerint kutya tehén agy tea, amelyet a közeli GouGuNao településről neveztek el Suichian járásban, Jiangxi tartományban. Soha nem ittuk még, bizarr nevének szó szerinti fordítását próbáltuk finomítgatni, miközben ismerkedtünk az ízekkel és kerestük az eredeti változat és termőhely ismérveit. Eredeti termőhelye a Luo Xiao Shan, Jaingxi déli részén, a Dél-Kínai hegyvidék egyik legszebb természeti látványosságának számító ködpárás, magashegyi régió. Sajnos azonban a teát nem a hegyről hanem a közeli településről nevezték el, ami mégiscsak azt sejteti, hogy ott valakik valakiket megettek..

zoldteakutyafej1co

A tea a 18. század óta (Qing dinasztia) ismert, ám csak a 2008-as Jiangxi zöld teák versenyén elért győzelme után lett úgymond népszerű. Ez a népszerűség számunkra abban nyilvánul meg, hogy szerepel a 200 kínai zöld teák katalogizált albumában ebben a formában:

zoldteakutyafej11co

A száraz tea vékony, sötét-olivazöld levelei fűszeres, főleg lestyán és tökmag aromájúak, enyhe pirítottságuk meleg, frissen sült zsemle zsíros édességét juttatják eszünkbe. A formára apró, zsenge, sötéten zöldellő levélzet fajsúlyosabb kupac, amely feldolgozási mód és stílus elterjedt egész Jiangxiban, hiszen több teájuk is hasonló megjelenésű és intenzitású. Ezek közül mi a Lu Shan Yun Wu-t, Lu hegy felhőit ismertük.

zoldteakutyafej10coElső felöntése finom, édes főtt kukorica aromájú, rizses, borsós. Zöldséges karakterén túl íze rendkívül tiszta, egyenes, őszinte íz, frissítő és lendületes. A tealeves színe halvány, tisztán csillogó, ezüstösen fenyőzöld, ami egyébként nagyon ígéretes friss zöld teáknál, belekortyolva azonban erős kontrasztban áll töménységével és erejével.

zoldteakutyafej8co

zoldteakutyafej7coFeldolgozva a meglepetést fogyasztása rendkívül tiszta érzés, van benne egy puritán keménység, amely leheletnyit savanyú, ásványos, de nem csersavas. Hosszú utóíze és bivaly ereje kiváló étkezés utáni teává teszi, szinte kívül-belül öblít és megújít bennünket.

zoldteakutyafej2coA későbbi felöntések során fűszeresebb aromát és testesebb teát élvezhetünk, amely testességhez korrekt savasság adódik. De ez ne legyen baj. Ekkor kezdjük majd érezni erejét, amiért valójában elkészítettük 🙂 Gondoljunk a település nevére, ahol pár száz éve fura dolgokat ehettek, így nagy szükség lehetett az ízek harmonizálására és a bélrendszer fertőtlenítésére..

zoldteakutyafej5co

Hát ennyi. Ha nem akarok sokat agyalni a teán, mostanában ezt iszom, mert nem kér, inkább ad, és együtt bármivel megbirkózunk. Jó teázást! Szöveg és képek: Flying Bird Tea House.

A teát itt találjátok: https://flyingbirdteahouse.hu/termek/gougunaocha-kutyafej-tea-2016-jiangxi/