Az oolong  vagy wulong tea fajtái, ízvilága és kedvező élettani hatásai

Egy főzet három teával ér fel

Az oolongok főzete a termővidékek mikroklímájának és talajadottságainak köszönhetően ásványi anyagokban, vitaminokban és nyomelemekben gazdag (nitrogén, foszfor, kálium) és más hasznosítható elemeket (aminosavak, poliszacharidok, polifenolok) nagy mennyiségben tartalmaz. A dél-kínai szubtrópusi területek vörösagyag talaja a sziklás hegyvidékkel és erdőségekkel kombinálva magas vasoxid tartalmú, humuszban gazdag termőtalajt biztosít az oolong teának, így az kiváló vitaminforrás, magas vas, nátrium, foszfor és kálcium tartalommal ráadásként. Az oolong tea elfogyasztva egyrészt egészséges lökést ad a szervezetünknek, másrészt biztosítja hosszú távú vitalitásunkat. Egyes fajtáknál a sütés következtében csökken a tea koffein tartalma, így természetes éberségfokozó hatása kevésbé érvényesül, vagyis a délutáni és esti időszakban is fogyaszthatjuk emésztést segítő, relaxáló céllal. A zöld teánál kevésbé csersavas főzete a teák ismert jótékony hatásait a gyomor számára kíméletesebb módon fejti ki, illóanyagai harmonizáló, hangulatjavító hatásúak, segítik a testi és szellemi regenerálódást.

Elbűvölő aromák, édeskés íz

Az oolong vagy wulong teákat minden esetben különösen finom illat és intenzív aromavilág jellemzi, amely a termővidékek egyedi elhelyezkedésének, különleges klímájának, változatos és gazdag talajának, illetve a feldolgozási mód során alkalmazott enyhe oxidatív eljárásoknak köszönhető. Tehát az oolong vagy wulong tea enyhén oxidált teatípus, amelyben a feldolgozási mód, valamint az oxidációs és sütési eljárások íz- és aromafokozó hatásait élvezhetjük. Az oolong teákat a teák pezsgőjének is hívják, hiszen fogyasztásuk nemcsak egészséges, de különleges élvezetet, gasztronómiai örömöt is nyújt, ezzel a teakultúra legváltozatosabb és legizgalmasabb részét  képviselik. Mivel félig zöld, félig fekete teáról van szó, a zöld teákra jellemző frissesség mellett az oxidáltabb fajták érettsége és aromagazdagsága (rózsa, aszalt gyümölcsök) is megjelenik a teában, de a zöld teákra jellemző fanyarság és füves íz mérsékeltebb.  Az oolong tea szinte minden esetben annyira zamatos, hogy kezdő teásoknál rendszerint ez a befutó. Virágos illatú, gazdag aromájú, rétegelt ízű teák, amelyekben ez a sokoldalúság fantasztikus harmóniában fonódik össze és telt ivású, kitartó ízű főzetet és élményt eredményez.

A teahegy az ég és a föld találkozási pontja

A leghíresebb termővidékek rendszerint sziklás hegyeken, természetvédelmi területek 1000m fölötti régióiban találhatók, ezért azt mondják, hogy az oolong teákban megjelenik a shan yun, vagyis a hegy íze és aurája. A sziklás hegyi és magashegyi teákban ez a természetes, fényes, mennyei eredetű, éteri íz benne van és nagyon finom 🙂 Termővidék és feldolgozási mód szerint mi az alábbi 5 oolong típust javasoljuk elkülöníteni, amelyek hordozzák a csoport legfontosabb ismérveit, küllemét és ízjegyeit.

+ Anxi oolongok (zöld oolongok, Qing Cha)
+ Wuyi oolongok (sütött oolongok)
+ Főnix hegyi dancongok (sütött oolongok)
+Tajvani magashegyi oolongok (zöld oolongok, Qing Cha)
+Tajvani sütött, érlelt oolongok

 

Wulong 乌龙, Fekete Sárkány, avagy a feldolgozási mód

Az oolong elnevezés a kínai 乌龙  wūlóng vagy fekete sárkány szóból származik, amelynek létrejöttét több legendából származtatják. Az egyik legenda szerint egy Wulong nevű teaszedő üldözőbe vett egy szarvast, és míg hajszolta a frissen szedett tealevek összerázódtak a kosarában. Hazaérve megfeledkezett a teáról, ami másnapra enyhén oxidálódott, illata édesebb, nehezebb lett, a főzet pedig sokkal aromásabbá vált. A másik teória szerint a Fekete Sárkány elnevezés Fujian Wuyi Shan teás régióból származik. A Wuyi hegyen alkalmazták először a tealevelek rázását, pihentetését, sodrását és sütését is magába foglaló komplex feldolgozási eljárást, amelynek eredményeképpen hosszúkás, sötét színű, sárkányszerűen tekergő leveleket kaptak. Ez a feldolgozási mód a Qing kor elejétől, a 17. századtól ismert Fujian északi részén, amikor az egyszerű préselést vagy szárítást kreatív és munkaigényes teakészítési folyamat váltotta fel. A bonyolultabb eljárások célja az aromák megtartása és fokozása volt, amellyel a teázás az addig megszokott egészségvédő és zen meditációkat kísérő rituáléból az élvezet- és szépségkeresés egyik művészeti ágává vált.

 Az oolong teák feldolgozási módja tekintetében két fontos eljárást és annak fokozatait különíthetjük el: az oxidáció mértéke (15-75%), illetve a sütés mértéke (enyhén, közepesen, vagy erősen sütött). Ennek megfelelően az oolong vagy wulong teák megjelenésben és aromákban igen változatosak, egyedi karakterűek lehetnek, előállításuk speciális tevékenységsort, fogyasztásuk kifinomult érzékszerveket igényel. A Wuyi hegyi és Főnix hegyi teák sodortak, törékenyebbek és sötétebb színűek, az Anxi -ból és Tajvanból származő oolongok zöldebbek és kemény gömböc formájúvá gyúrták őket. Erre a két típusra sütött vagy zöld oolong teaként tudunk hivatkozni.

A feldolgozás lényegi részét az oxidációt elősegítő, érzékenyítő rázás képezi, amitől a tealevelek felületén apró hajszálrepedések keletkeznek, ahol a levélszövetek oxigénnel érintkezve a tealevelek részleges oxidációját, barnulását idézik elő. A tea illata és aromája ezzel együtt mélyebb, édekésebb lesz, színe megváltozik. A következő meghatározó folyamat a levelek formázása, amely során vagy golyóvá vagy zsinórszerűvé alakítják és végül vagy bizonyos mértékben megsütik, vagy zölden hagyják. A tea sütése mérsékli a zöldes, csersavas jelleget és csökkenti a levelekben lévő koffein mennyiséget, így izgató hatása enyhül.

Az Anxi oolongok szenzációsak

Az Anxi oolongok zöldek, természetesen édesek és virágos aromájúak. Anxi és környéke hegyvidéki régió, amely a Daiyun hegy lejtőin terül el. A terület felszíne mozgalmas, a hegyláncok sárkányokként és kígyókként tekeregnek egymás körül, a legmagasabb csúcs 1360m, a csúcsok zömében 1000m körüliek. A hegygerinceket és csúcsokat felhők és köd veszi körül, az átlag hőmérséklet 15-18 °C,  a napi hőingadozás számottevő, az éves csapadékmennyiség jelentős. A talaj nagy része savas, vörös talaj (4,5-5,6 PH), a talajréteg mély, a lejtőkön kiváló vízelvezetésű. A hegyvidéki termőterület kitűnő ökológai környezetben, erdőkkel körbevett övezetekben található, így a termelt tea minősége is elsőrangő. Legismertebb Anxi oolongok: Anxi Tie Guan Yin, Anxi Ben Shan Oolong, Anxi Huang Jin Gui, Anxi Mao Xie, Anxi Jin Guan Yin

anxi_oolong_tea_1

A Wuyi oolong teák szikla ríme

Wuyi teatermő régió Észak-Fujian tartomány Wuyi hegységének ősi gránit szirtjei és sziklaszorosai között húzódik meg. A talaj ásványi anyagokban különösen gazdag, a sziklák között növekedő cserjék gyökerei mélyre nyúlnak a köves földbe. A Kilenc Kanyarulat folyót körülvevő sziklaszorosok és katlanok szövevénye a világ legkiemelkedőbb oolong teáit biztosítja, amelyeket egyedülálló aromájuk miatt szikla teának (yan cha) is hívnak. Az egyedi feldolgozási módnak és sütési eljárásoknak köszönhetően a tea első fogyasztásra meghökkentő ám maradandó élményt nyújt. Száraz illata kakaós, enyhén füstös, ígéretesen mély, édesfűszeres karakterű. A feldolgozás kulcsa a kinyílt, gazdag aromájú levelek késői (április, május) szedése, a napoztatás és pihentetés váltogatása, valamint a többszöri rázás és sodrás után bekövetkező oxidatív folyamatok elősegítése. A részleges oxidációt követően hosszanti irányba sodorják, majd több lépésben megpirítják a teát. Legismertebb Wuyi oolongok: Da Hong Pao, Shui Xian, Rou Gui, Tie Luo Han, Shui Jin Gui, Ban Tian Yao, Bai Ji Guan, Qi Lan, Lao Cong Shui Xian

oolong_wulong_tea_33

Dancong oolong, avagy magányos bokor a Főnix hegyen

A harmadik oolong teatermő vidék a dél-kínai Guangdong tartomány Fenghuangshan (Főnix hegy) sziklás hegyvonulatai és környéke. A dancong teák a teatermesztés és szedés csúcsát jelentik, hiszen nem ültetvényről szüretelik a teákat, hanem a szirtek között növekvő 60-100 éves cserjékről. A különálló bokrok leveleit nem keverik, tehát magasabb fokozatú teáknál egy zacskó tea valószínűleg ugyanannak a cserjének, vagy kertnek a termése. A hagyományoknak és a rendelkezésre álló csekély méretű termővidéknek tudható be, hogy a dancong oolongok tipikusan kistermelői teák. Osztályozásuk aromájuk és illatuk alapján történik, így nevük jellemzően Xiang-ra végződik 🙂 Tulajdonképpen az oolong teák legillatosabb változatai ezek, fogyasztva úgy érezzük, mintha aromásítva lennének. A dancong oolong zamatának kialakításában is közrejátszik az extra feldolgozási mód, a többszöri rázogatás-átmozgatás és pihentetés egymás után végzett sorozata. A részlegesen oxidált tea stílusát a végső sütéssel adják meg, amely lehet enyhébb vagy erősebb. Legismertebb dancong oolongok: Zhi Lan Xiang, Mi Lan Xiang, Ya Shi Xiang, Huang Zhi Xiang, You Hua Xiang, JIang Hua Xiang, Ye Lai Xiang, Ba Xian

oolong_wulong_tea_34

Tajvani magashegyi oolongok, Formosa oolong, Gao Shan Cha

Tajvan kis sziget Kína dél-nyugati partjánál, félúton Japán és Fülöp szigetek között a szubtrópusi zónában, tengerekkel körülvéve. Klímáját Dél-kelet Ázsia irányából trópusi hatások érik a nyári időszakban, télen viszont a magasabb hegyekben (Yushan, Lishan és Alishan) hűvös az idő és sokszor leesik a hó, amely hűti a 1500-2000 m-en lévő teakerteket. Tajvan egész szigete magashegyi régió, a 2000m feletti csúcsok száma közel 200 viszonylag kis területen. A hegyek között kialakuló hűvös, párás klíma visszafogja a növény fejlődését, a lassúbb anyagcsere mellett csökken a levél keserű ízeket adó katekin tartalma, de az aminosav, teanin és vitamin tartalma nő, amely az edésebb ízhatásért felelős. Reggel az erős napsütésre beindul a fotoszintézis, délutánra a ködös időt hűvös este követi, így a növény anyagcseréje leáll, reggel pedig újra elkezdődik a tápanyagfelhalmozás. Ezek a klímafeltételek érezhetően tartalmasabb, vastag ízű, de nagyon tiszta teákat eredményeznek. A tajvani magashegyi oolong teákat rüggyel és négy levéllel szüretelik, majd a feldolgozást követően az egész hajtást kis gombócokká tömörítik össze, amely kinyílva óriásira duzzad. A magashegyi oolong teák íze könnyű, selymesen édeskés, kóstolásuk során tavaszi virágok aromáit élvezhetjük.  A feldolgozás során az enyhe oxidáció és nagyon visszafogott hőkezelés szintén fényes aromájú, telt főzetet ad, nyugodt szépséget közvetít a teafogyasztó számára, emellett gyomor nyugtató és harmonizáló szerepű.

tajvani_oolong_tea_1

 

Copyright © Flying Bird Tea House: a fenti írás nem szabad felhasználású. Bármely alkotóeleme (különösen szöveg) a Flying Bird Tea House előzetes, írásos engedélyével használható fel, forrásmegjelölés mellett. Ennek hiányában információink illetéktelen leközlése, anyagi előnnyel járó tovább adása jogi következményekkel jár. info@flyingbirdteahouse.hu

Szerző: Wágner Anna

Szerző: Wágner Anna

Nemzetközi Tea Sommelier