Teás időjárás-jelentés

Távoli mennydörgés

Jelenleg még a Tavaszközép, azaz a tavaszi nap-éj egyenlőség időszakában, azon belül is a “Távoli mennydörgés” szakaszban vagyunk, ezt követi majd a QingMing, a Tiszta fényesség időszaka. A vissza-visszatérő hideg most még fagyokat, havat hozhat, a levegő hideg, de a napfény már melegít. A frontok találkozása változékonnyá teszi az időt. Kinti teázáshoz öltözzünk melegen, vastag pokrócra/párnára üljünk, és nézzük, hogyan rügyeznek a fák.:)

Kis-évszakjelző: Japán kaméliavirág (tsubaki)

A Camellia sinensis közeli rokonai ősztől egészen májusig nyílhatnak, fajtától függően. Sok helyütt a cseresznyefák virágzása előtt és után a kamélia a kert fő dísze. A japán irodalomban ritkán használt tavaszjelzőként szerepel.
Egyben lehulló súlyos virágai különös, tompa hanggal érnek földet, ami egy csendes környezetben rögtön magára vonja a figyelmet, utána pedig még nagyobb csend marad. (A szájhagyomány szerint a hang szamurájok levágott fejének puffanására emlékeztet).

A teaszobák tekercsképén gyakran megjelenik és az ikebana mesterek által is kedvelt növény. Kyotóban híres kamélianézésre van lehetőség például a Honen-in és a Ryokan-ji templomokban.

Benti teázók szobanövényezzenek egy kicsit (például egy krumpliba ültetett fikusz nagyon fel tudja dobni a teás sarok látványát.;)), szellőztessenek sokat, és a tavaszi haikuk is emelik a hangulatot. Mondjuk egy csésze tea Isszával.
Kínai irodalomból Pa Csin: A nyugalom kertje jut eszembe, ezt csak újdonságkeresőknek ajánlom. Számomra a vörös és a fehér kaméliafa volt a főszereplő, de valószínűleg teljesen másról szólt a könyv.

A C. sinensis ősszel virágzik és szintén egyben hullana le, de szerencsére valaki leszedte előtte, és ideküldte nekünk.:)

Szöveg: Heléna. A festmény Suzuki Kiitsu alkotása. Jó teázást!