Így neveld a kannádat

Ez a bejegyzés a yixing kannák ápolásáról szól. A karácsony előtti rohanásban nem volt időnk rá, hogy részletesen elmagyarázzuk hogyan bánjatok friss szerzeményeitekkel. Talán még nem késő 🙂 A kínaiak szerint a szépen ápolt kanna fényes mégis visszafogott, mint egy szerény úriember, kiválóságot, méltóságot és klasszikus egyszerűséget mutat. Szimplán fogalmazva gyakori használat során a yixing kanna színe fokozatosan besötétedik, felülete egyenletesen matt, meleg fényt áraszt, amitől ránézésre nagyon elegáns lesz. Hogyan érjük el ezt?

Változások kívül-belül

Fontos tudni, hogy a kanna falát apró légcsatornák hálózzák be, amitől az agyag egyrészt lélegzik, másrészt nagyon jó hőtartó tulajdonságú, harmadrészt abszorbens, tehát porózus szerkezeténél fogva magába szívja a felületével érintkező anyagokat. A változások a kanna külső és belső falán egyaránt jelentkeznek, a tea behatol az agyag felületébe, sajátos színt és fényt varázsolva a kannára. Az edény kívülről patinás megjelenésűvé válik, belülről pedig a kezdetben jelentkező nedves agyag szagot tiszta, teára jellemző, kellemes illat váltja fel. Ezt a folyamatot a kanna szempontjából érésnek, a mi szempontunkból nevelésének, ápolásnak hívjuk.

Értelem és érzelem

Az új kanna érkezése erős érzelmeket és azonnali cselekvési hullámot indíthat el. Rögtön felmerül a beavatás, áztatásos kifőzés, esetleg kifőzés teával kérdése, ami akár rongyba csavarással és főzőkanállal keveréssel is végződhet. Maradjunk nyugodtak. Használatba vétel előtt mindenképpen javasolt egy alapos tisztítás, de a kockázatos kifőzés helyett általában elég a többszöri kiforrázás, esetleg egy tiszta puha kefével rásegíthetünk a belső mosásra. Ha valaki a kifőzés mellett dönt, helyezze bele a kannát és külön a fedelét egy tiszta, szagtalan edénybe, tisztított, vagy alacsony ásványi anyag tartalmú vízzel (különben beszívja a kicsapódó vízkövet) töltse fel és lassan főzze. A forráspont elérésétől számítva 10 perc elég a kannának, utána vegyük ki és hagyjuk megszáradni. A kanna kifőzése akkor indokolt, ha belseje szennyezett, erősen szaglik, esetleg más teára szeretnénk használni és újrakezdjük a nevelést.

Egy tanítvány nem szolgál két mestert

Az adott teához jól választott kanna anyagának és hőtartásának köszönhetően ízfokozó hatású, tehát sokkal finomabbra készíti a teánkat, mint egy porcelán vagy üveg eszköz. A yixing kanna és tea párosításának lényege, hogy a kóstolás során tapasztalható élvezeti érték, vagyis a Xiang (illat-aroma), Wei (íz), Yun (rím-tartalom) hármas, a lehető legjobb érzetet adja. Nincs két kanna, amiben egy tea íze egyforma lenne, ezért a tea és kanna Xiang-Wei-Yun együttesének létrehozása és a legfinomabb változat megtalálása egyedi alkotómunka. Gyűjtők megfigyelése szerint nem megfelelő teától a kanna kiszárad, fénytelenné válik, nem szívja a teaolajokat, a főzet Xiang-Wei-Yun -je pedig alacsony lesz. Ezért ha sikerül dedikálnunk egy kannát egy meghatározott típusú teának, ne főzzünk bele mást, maradjunk ugyanazon fajtánál, mert az edény színe és belső illata zavaros lesz.

Higiénia, funkció és szépség

A kanna nevelésének legfontosabb szabálya, hogy minél többször készítsünk benne teát 🙂 A teakészítés a kanna kiforrázásával kezdődik, amely egyrészt steril környezetet teremt, másrészt előmelegíti az eszközt. A tealeveleket tiszta, előmelegített kannába helyezzük, és minden felöntés alkalmával meglocsoljuk forró vízzel és meleg teafőzettel, hogy ne hűljön ki, egyenletesen forró maradjon.

Ekkor a forró tea a kanna kitágult pórusaiba szivárog, és az agyag az összehúzódást követően is megőrzi az illó-, aroma- és színanyagokat.

Használat után a tealeveleket időben távolítsuk el, mert ha túl sokáig a kannában hagyjuk elszaporodnak a gombák és kellemetlen szaga lesz. Ezt követően forrázzuk ki és szárítsuk meg, a kanna fedelét helyezzük mellé, hogy a belseje is megfelelően kiszáradhasson.

Ha van időnk töröljük át puha száraz ronggyal, így nem száradnak rá a vízcseppek és a beszívódott tea olajoktól meleg fényt kap. A kannák rendszeres törölgetése és fényezése előkelő foglalatosság.

Ne legyünk fanatikusak

Egyes források szerint néhány tajvani gyűjtő annyira imádta a teáskannáit, hogy éjszakákon át álmatlanul hánykolódott aggodalmában. Voltak akik nagy edényekbe teát töltöttek és napokon keresztül főzték benne a kannát, voltak akik kiáztatott tealevelekkel dörzsölték az agyagot, voltak akik csirkevérrel kenték be, mások az arcukhoz simították, vagy kézzel masszírozták. Az ilyesmit érdemes kerülni, mert az emberi zsír, a csirkevér és a levéltörmelék eltömíti a pórusokat és kellemetlen szagokat eredményez.

Nagy veszteségek

A legnagyobb veszélyforrás az idegen, furcsa szagok beszívódása. Ezért a kannát sose érje mosogatószer vagy vegyi anyagok, és ne kerüljön erős illatú helyiségbe. Másik veszteség a pórusok eltömődése, amelyet okozhat rárakódó por vagy szennyeződés, benne hagyott tealevelek, bőrünkről származó zsír, vagy más olajok. Erős belső lerakódásokat forró vizes puha kefével próbáljunk eltávolítani és öblítsük át többször a kannát. Télen előfordulhat, hogy a kanna lehűl mire hazavisszük, különösen ha postai úton érkezik hozzánk! A hideg kannatestet csak fokozatosan, lassan öntsük fel először középmeleg vízzel, és várjuk meg, míg az edény átmelegszik. Legyünk nagyon óvatosak, mert a hideg kanna kiforrázásakor az egy helyre koncentrált hőstressz megrepeszti a kannát.

Az idő nyeresége

Ahogy a puerh teáknál, a yixing kannáknál is értelmezhető fogalom az időnyereség. Ez azt jelenti, hogy szépen érlelt, öreg kannák egyre értékesebbek lesznek. Kicsit filozofikusabb megközelítésben a kanna eszmei és esztétikai értéke a velünk eltöltött hasznos idővel folyamatosan nő, figyelmünk és gondoskodásunk meglátszik rajta. A felületek összecsiszolódnak, az életerők összeadódnak 🙂

Köszönjük a figyelmet. Reméljük hasznos volt. A teát Anna, a képeket Krecz Zsófi készítette.