A legfinomabb zöld teáink

Tavaszi Fényesség és Gabonaeső: a legfinomabb zöld teáink

Az ébredő természet nyomán Kína teás régióiban is elindul a mezőgazdasági munka, így a teaszedés. A friss, kora tavaszi teák fontosságát jól mutatja, hogy mekkora tekintélye van a Qing Ming (Tavaszi Fényesség Ünnepe) és a Gu Yu (Gabonaeső Ünnepe) előtt szedett teáknak. A zöld teák szerelmesei alig várják, hogy a korai szedésű rügyteákat megkóstolhassák, amelyek nálunk mostanság kerültek a boltokba.

A korai teák tiszteletének és minőségi fokozatainak megismeréséhez első körben érdemes tisztában lenni Kína legfőbb teás régióinak és klimatikus viszonyainak alapjaival. Kínában éghajlati és geográfiai adottságok alapján négy főbb teás régiót különíthetünk el:

Dél-Nyugati teavidék: Guizhou, Yunnan, Sichuan

Dél-Kínai teavidék: Guangdong, Guangxi, Fujian, Taiwan

Jiangbei teavidék: Henan, Shaanxi, Gansu, Shangdong

Jiangnan teavidék: Zhejiang, Hunan, Jiangxi, Anhui, Jiangsu, Hubei

A déli vidékek esetében már közvetlenül a Kínai Újév (Li Chun = a tavasz kezdete = február eleje) után jelentősen megemelkedik a hőmérséklet és előbújnak a friss rügyek, így a teákat jóval Qing Ming előtt betakarítják. Magától értetődő, hogy az első teák Sichuan, Yunnan és Guizhou tartományból származnak, amelyeket már márciusban, tehát jóval Qing Ming előtt kóstolhatunk a teaházakban. Ezeknek a teáknak az értéke a hosszú, hűvösebb pihenőidőszak alatt felhalmozott tápanyagok rügyfakadáskor megjelenő friss erejében van. Általánosságban elmondható, hogy a teák különösen tápanyagdúsak, gazdag aromájúak, tiszta színűek, erősek. A délvidéki korai teákat azonban nem tekintjük Ming Qian (Qing Ming – Tavaszi Fényesség Ünnepe előtti) teáknak, hiszen a Qing Ming fesztivál idejére (április 2-5) már nagy részüket leszedik. Egyszerűen csak szeretjük  a yunnai friss zöldeket és a Meng hegyi teákat, szüksége van rá a szervezetünknek, erejükbe szinte beleszédül az ember 🙂

A Qing Ming és Gu Yu ünnepeknek elsősorban Jiangnan régióban ( Zhejiang, Jiangxi, Anhui, Jiangsu) van jelentősége, ahol a szedés ideje akár három hónapig is kiterjed, tehát február, március és április egyaránt érintett. Ebben a hosszú periódusban az említett fordulónapokhoz jelentős időjárás változás köthető, amely befolyásolja a szedés feltételeit és a rügyek minőségét. Ez a teavidék a legnagyobb kiterjedésű teatermő terület Kínában, terméshozamát tekintve az ország összes betakarításának mintegy 2/3 részét adja. Olyan híres teák származnak innen, mint a Xihu Longjing, a DongDing Bi Luochun, a Huangshan Maofeng és a Lushan YunWu, amelyeknek megkülönböztetjük Qing Ming előtti (Ming Qian) és Gu Yu előtti (Yu Qian) változatait.

A Qing Ming előtti teákat az ünnepig bezárólag (április 2-5), a Gu Yu előtti teákat a Qing Ming -et követően április 20-ig bezárólag szüretelik.

Qing Ming előtt Jiangnan régióban viszonylag hűvös a tavasz, ezért a rügyek növekedése lassúbb, a levelek kicsik, zsengék és illatosak, a hozam kevesebb, az ára magasabb. A főzet íze lágyabb, édesebb, meglepően könnyű és friss. A Ming Qian tea a megelőző hűvösebb idő miatt kevésbé fertőzött rovarokkal, ezért a levelek épek és szépek, a permettel szennyezettség esélye kisebb!

Ezt követően Gu Yu (Gabonaeső) fordulónapjáig a levegő hőmérséklete emelkedik,egyre több a csapadék, a rügyek növekedési üteme gyorsabb, a tea ízesebb, zöldebb, erősebb lesz.  A Yu Qian időszak teái kevésbé zsengék, inkább ellenállók, ízük gazdagabb, tartalmasabb, hozamuk nagyobb, áruk alacsonyabb.

Belső értéküket tekintve a Ming Qian tea aminosav és klorofill tartalma magasabb, ezért is illatosabb és édesebb a főzete, míg a Yu Qian teánál a  polifenol tartalom magasabb, így íze teltebb, kesernyésebb.

A Tang korban a Ming Qian teákat a császári udvar tagjai kóstolhatták először, ekkor alakult ki a Ming Qian teák kultusza. A kis mennyiségű, korai zöld tea Qing Ming ünnepkor a tiszteletadás és az áldozat eszközévé vált. Későbbi dinasztiák már a Gabonaeső előtti teákat is nagy becsben tartották, minthogy ízük teltebb és hatásuk erősebb, de a Ming Qian tea esztétikai értéke, rangja és fogalmi jelentősége máig óriási. A kora tavaszi szüret április 20-val véget ér, utána a késői szüret tart a nyár kezdetéig alacsonyabb fokozatú teákkal.

Napjainkra mindenki ízlése, teás identitástudata és pénztárcája szerint választhat az egyes tavaszi szüretek teái között, és eldöntheti, hogy számára melyik az élvezetesebb 🙂

A mai napon (2019. május 15) tavaszi kínálatunk kiegészült a DongDing Bi Luochun teával, illetve egy kevés Anji BaiCha is érkezett mellé. Mindkettő csodás 🙂 Gyertek be és kóstoljátok velünk. Zöld teáinkat itt találjátok: https://flyingbirdteahouse.hu/termekkategoria/teafajtak/zold-tea/