Asahina Fukamushi Sencha – Fujieda, Okabe 2023

Asahina Fukamushi Sencha – Fujieda, Okabe 2023

4 900 Ft

Extra fukamushi sencha, rengeteg zöld ízzel, pirított aromák nélkül. Asahina tea. Koff+++, Haladó

30g / 50g / 100g

Leírás

Származás Japán, Shizuoka, Fujieda/Okabe, Yabuzakien
Szedési időszak 2023 május
Jártasság Haldó szint
Koffein Koff+++, Erős tea
Jelleg Kifejezetten a Yabuzakien ajánlására szereztük be idén ezt a magas minőségű, hosszan gőzölt szencsát. A tea fukamushi, de csak annyira, hogy megkapjuk a mélyen olivás, sötét, temperásan zöld színeket a mélyebb, növényi édes ízekkel, a “túláztatás” kellemetlen, fáradt ízei nélkül. Az első felöntés még lágy, világoszöldben ragyog, és a második felöntés sem hirtelen vált sötétebbre, de azért itt már látszik (kiöntős kép, felülnézetből) a fukamushi hatás. Pirított, kesernyés ízek nem zavarják meg a friss mező és legelő hatást. 🙂

A fukamushi teákat átlagban egy perccel tovább gőzölik, mint a normál gőzölésű (Futsumushi 30-40mp) teákat, nem is beszélve a röviden gőzölt (Asamushi, 30mp alatt) teákról. A fukamushi teák rendkívül népszerűek Japánban, sok teás régióban szinte egyeduralkodónak számítanak. A hosszabb gőzölési idő édesebb, kerekebb, teltebb aromákat jelent, a nyersebb, füves, gyógynövényes, élesebb ízek elmosódnak.

A fukamushi tea hétköznapi teának indult és a feldolgozási technika alapvetően a gyengébb minőségű levelek jobb felhasználhatóságát volt hivatott segíteni, mára azonban komoly minőséget és nagy élvezeti értékű teákat lehet találni ebben a kategóriában is.

Elkészítés Hagyományos japán stílusú elkészítése elsőként 1 perces, majd rövidebb, 10-20 mp-es felöntésekkel, 60-70 fokos lágy vízzel, a víz hőmérsékletét felöntésenként emelve. Lágyabb, könnyebb ízek eléréséhez használjunk jobban visszahűtött vizet több, rövid felöntéssel.
Érdekes
Gyokuro no Sato: Okabe, a Gyokuro faluja.
Ha gyokuro, akkor Uji és Yame, a két, azonnal eszünkbe jutó kis tearégió, de van egy harmadik is, melyről jóval kevesebbet hallani. A most már Fujieda egyik kerületeként jegyzett településen, annak is az Asahina folyón túl fekvő területén is több, mint 100 éve készítenek gyokurót, ráadásul még ma is hagyományos technikákkal. Shinya Maejima (1947) az egyik legtöbbet dolgozó teafarmer, 2019-es találkozásunk óta elsősorban tőle érkezik gyokuro Asahinából. Ugyanakkor a helyi teafarmerek szép lassan itt is áttérnek a matcha gyártásra, követve a megnövekedett igényeket. Néhány tucatnyi teafarmer még kitart, remélhetőleg lesz utánpótlásuk. Asahina/Okabe híres még a különösen hangos sárkányokról is. A hegyek között gyakran csattogó viharok lejjebb, Fujieda felé felerősödve visszhangzanak. A helyiek így tartják: Ryusei, ahol a sárkányok laknak.

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)