Bikouen Matcha Ikujyaku 憶昔 – koicha 40g-os fémdobozban

Bikouen Matcha Ikujyaku 憶昔 – koicha 40g-os fémdobozban

19 500 Ft

Koff+++, Profi

30g / 50g / 100g

Leírás

Származás Bikouen Kyoto – Japán, Kiotó/Uji
Szedési időszak 2023 május
Jártasság Profi szint
Koffein Koff+++, Erős tea
Jelleg
Ikujyaku annak a kis teaháznak a neve, melyet a Jōdo Shinshū buddhista szekta fő templomában, a Nishi Honganji templomegyüttes területén, a Hiunkaku pagodában építettek.

Sűrű, vastag ízű koicha készíthető a Bikouen teaház második helyre sorolt teaájából, de usuchaként is nagyon tartalmas. Minden korty után érdemes kivárni a szépen felépülő utóízeket. Míg a Tekisui egy elegáns, fokozhatatlanul lágy és krémes matcha, az Ikujyaku egy rafináltabb, fűszeresebb ízvilágot hoz, komoly, tekintélyes tea. A Bikouen koicha-k kipróbálása előtt érdemes a Hyakka és Eiho matchákkal, kezdeni az ismerkedést. A Koicha készítéséhez 3 chashaku teát, és 40-50ml, 85 fokos vizet használunk. A teát lassan keverjük ki kevés vízzel, miután szépen eldolgoztuk a teát, egy kis forró víz még adagolható hozzá. A koicha, az usucha habossága nélküli, sűrű, kérmes állagú tea lesz.
A Bikouen teaházat 1872-ben alapították Kiotóban. Hivatalos matcha beszállítói a kiotói Nishi Honganji és Higashi Honganji nagytemplomoknak, és most már a budapesti Flying Bird teaháznak is. A Yabunouchi tea iskola is ezekhez a teákhoz kötődik, mely a legrégebbi fennmaradt teaiskola, és egyike a négy nagy chanoyu iskolának Kiotóban.

A kiotói matcha-specialista teaház a prémium teák között is kiemelkedően finomra őrölt teákat készít.
Ez garantálja az átlag feletti, selymes, krémes hatást, az élénkebb, jobban kiteljesedő ízeket. Az elkészült teának nem csak a felszíne habos. Az egész tea krémes, bársonyos állagú, ami a tea egyik legmeghatározóbb élménye. Könnyen elkészíthető, könnyen habosítható, és felnyitása után is még viszonylag hosszan megőrzi karakterét, ha megfelelő körülmények között, mindig gondosan lezárva, hűtőben tartjuk. A japán teaszertartás teája, a porrá őrölt rügytea, a matcha. A szűrt fényben növekvő levelek több klorofilt termelnek, így a tea zöldebb, édesebb, teltebb ízű lesz.

Három hetes árnyékolás után szedett tea, melyet a gőzölés és szárítás után alaposan leválogatnak, majd malommal porrá őrölnek. A púder finomságú zöld tea kis vízzel elkeverve a legintenzívebb zöld teás élmény, amit el tudunk képzelni. Az egyetlen tea, melynek fogyasztásakor a teljes tealevelet megisszuk, nem csak azt, amit a készítés során vízzel kioldunk belőle.

Elkészítés Elkészítéséhez két adagolókanálnyi – chashaku – kb 2-3g teát használunk, melyet egy nagy teáscsészében – chawan – habosra, teljesen elkeverünk a bambuszkeverővel, a chasen-nel.

További információk

Kiszerelés

fémdoboz/ 40g