Leírás
Származás | Bikouen Kyoto – Japán, Kiotó/Uji |
Szedési időszak | 2024 május |
Jártasság | Kezdő szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
Jelleg | A Bikouen egyik könnyű, szinte légies usucha teája, szépen ívelő friss ízekkel. Virágos, hűs illatú, tavasz-nyári hangulatú matcha. Ízében leheletnyi pirított aroma elsőre, de aztán elsimítja a könnyű, krémes-zöld alapkarakter. Könnyen iható, tiszta ízű tea.
A Bikouen teaházat 1872-ben alapították. Hivatalos matcha beszállítói a kiotói Nishi Honganji és Higashi Honganji nagytemplomoknak, és most már a budapesti Flying Bird teaháznak is. A Yabunouchi tea iskola is ezekhez a teákhoz kötődik, mely a legrégebbi fennmaradt teaiskola, és egyike a négy nagy chanoyu iskolának Kiotóban. A kiotói matcha-specialista teaház a prémium teák között is kiemelkedően finomra őrölt teákat készít. Három hetes árnyékolás után szedett tea, melyet a gőzölés és szárítás után alaposan leválogatnak, majd malommal porrá őrölnek. A púder finomságú fényes zöld tea kis vízzel elkeverve a legintenzívebb zöld teás élmény, amit el tudunk képzelni. Az egyetlen tea, melynek fogyasztásakor a teljes tealevelet megisszuk, nem csak azt, amit a készítés során vízzel kioldunk belőle. |
Elkészítés | Elkészítéséhez két adagolókanálnyi – chashaku – kb 2g teát használunk, melyet egy nagy teáscsészében – chawan – habosra, teljesen elkeverünk a bambuszkeverővel, a chasen-nel. 60-80 ml, 80-85 fokos lágy vizet használjunk! |