Leírás
Származás: Yunnan, Xishuangbanna
Gyártási idő: 2025
Jártasság: Kezdő szint
Koffein: Koff+++, Erős
————
Jelleg:
A jünnani Mao Jian zöld tea karaktere élénkebb és határozottabb, mint a Maofengé. Az ízvilága friss, enyhén fanyar, gyakran citrusos vagy zöldalmás savassággal, amit gyógynövényes, vadon termett növényekre emlékeztető jegyek kísérnek. Illata zöld, friss széna vagy vadvirágos mező érzetét keltheti. Általában apróbb, vékony, sötétzöld levelekből készül, melyek karakteresebb, energikusabb főzetet adnak – jól tükrözik Yunnan vad, hegyvidéki termőterületeinek természetességét.
Yunnanban a zöld tea termesztésnek csupán néhány évtizedes története van. A japán megszállás és a Második Világháború ideje alatt a keleti, hagyományosan zöld teákat termesztő tartományokban akadozott a szüret. Ezért Pekingből teahivatalnokokat küldtek Yunnanba, az egyetlen olyan tartományba, amelyet nemigen érintettek a nemzetközi konfliktusok, hogy próbálkozzanak a helyi fajtákból zöld stílusú (pl. bi luo chun) teákat előállítani. Egész Yunnanból gyűjtöttek rügyeket, de a legalkalmasabbnak az északibb részek, és magasabb régiók, Simao, Lincang, Dali és Baoshan hegyeinek teái bizonyultak.
————
Adagolás: 3g + 1,5 – 2 dl víz
Elkészítés: 75-80°C fokos vízzel, 30-60 másodpercig áztatva, 8-10 felöntés