Leírás
Származás | Bikouen teaház, Japán, Kyoto (Uji) |
Szedési időszak | 2023 május, Uji-Kiotó |
Jártasság | Haladó szint |
Koffein | Koff++ mérsékelten erős tea |
Jelleg | Az átlagos gyokuro karigane levélarányaihoz képest, ami 10-20%, ez a tea közel 50%-ban tartalmaz leveleket a levélvégecskék, zsenge szárak mellett, levéltörmelék pedig alig fordul elő. Telt ízű, a zsenge szárteákra jellemző növényi édesség mellett egy erősebb umamis jelleg is megjelenik.
A Karigane a legismertebb japán melléktermék tea, mely az aracha feldolgozás után, már a válogatási fázisban visszamaradó, de még mindig nagyon értékes és finom levelekből készül. A karigane leggyakrabban gyokuro alapú, ezért általában meg is különböztetjük az átlagosabb kukicha/szárteáktól, melyek inkább a hétköznapi kategóriába sorolható. Egy jó gyokuro karigane a felső kategóriás gyokuro teák ízvilágát és minőségét idézi meg, fele/harmadáron. A kiotói Bikouen teaház, mely elsősorban kiemelkedő minőségű matcha teákat kínál, fenntart egy nem túl széles, de annál figyelemreméltóbb leveles tea választékot is. A teát 100 grammos, eredeti csomagjában ajánljuk, de mérünk ki belőle 50 és 30 grammos adagokat is. |
Elkészítés | 40-60 fokos lágy vízzel, első felöntés 1 perc, aztán 20-30 mp-es felöntésekkel még 3-5x. |
Érdekes | A Bikouen teaházat 1872-ben alapították. Hivatalos matcha beszállítói a kiotói Nishi Honganji és Higashi Honganji nagytemplomoknak, és most már a budapesti Flying Bird teaháznak is. A Yabunouchi tea iskola is ezekhez a teákhoz kötődik, mely a legrégebbi fennmaradt teaiskola, és egyike a négy nagy chanoyu iskolának Kiotóban. |