Leírás
Származás | Japán, Shizuoka, Kawane (川根本町 Kawanehon-chō) Masui-kert |
Gyártási év | 2025 |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff++, Mérsékelt tea |
Jelleg | “40 év telt el azóta, hogy Maruyama Oshin, a híres színésznő elhagyta Aobét, a teakertet. Minden erőmmel azon voltam, hogy újjáéledjen.” – Masui Etsuro, Maruyama Oshin teafarm újjáélesztési project.
A nyolcvanas évek közepe óta elhagyatottan álló teakert közel 200 éves, magról növekedett fáiról szedett, hagyományos / Edo / stílusú zairai sencha. Az Oshin-kert korábban egész nagy volt, de az elmúlt évtizedekben a bambusz a nagy részét tönkretette, így csak egy egész kis területet sikerült visszahozni, többéves, kitartó munkával. A tea aromája masszívan erős, de egy kis odafigyeléssel, amit a tea mindenképpen meg is követel, a keserű ízek szépen átalakíthatók virágos, olajos aromákká. Rendkívül erős tea eszencia. Organikus, bio tea, chagusaba módszerrel gondozott teakertből. A hagyományos farm technikáknak köszönhetően Masui mester teái rendkívül erős, tiszta aromájú, nagy energiájú, egészséges teák. Eredeti 15 grammos tasakjában, korlátozott mennyiségben. Igazolások: JAS: Japan Agricultural Standards, a biotermékek exportjának és forgalmazásának kötelező tanúsítási rendszere Japánban. GIAHS: Globálisan jelentős mezőgazdasági örökségvédelmi rendszer tanusítvány. Chagusaba – 茶草場: Sizuoka tartományban régóta ismert és használt a “teafű” integrált rendszer, amely megőrzi a biológiai sokféleséget. Világszerte elismert, és a chagusaba területeket 2013-ban GIAHS helyszínné nyilvánították. A zairai (在来) japánul „őshonos”-t jelent, magról növesztett, helyi fajtákból, minden egyes cserje/fa levelei más tulajdonságokkal rendelkezhetnek, ellentétben a nemesített fajtákkal beültetett kertekkel. Masui Etsuro 1984 óta foglakozik organikus teatermesztéssel Shizuokában, Kawane hegyei között, az Oi folyó partján. Hosszú és állhatatos munkájával a japán feketetea-készítés, és az organikus teatermesztés egyik úttörője lett Japánban. Néhány évnyi kitérő után (USA, Szenegál) 1984-ben tért vissza szülőföldjére, és kezdett bele a munkába. Az év legrövidebb, leghidegebb napján ültette el az első cserjéket, és kezdetektől fogva teljesen organikus (bio) módszerekkel látott neki a farmmunkának, miközben ebben az időben Japánban (és az egész világon) ez még korántsem volt jellemző. Évekig csodabogárnak nézték fekete teás kísérletei miatt, de szerencsére hamar kialakult egy kis vevőkör, ami átsegítette a kezdeti időkön. Indiai, tajvani és persze kínai feldolgozási technikákkal is kísérletezett, és végül több, mint egy évtizednyi munka után, 1996-ban a lányáról (Mirai – Jövő) nevezte el saját nemesítésű cserjéjét. Azóta is egyedül dolgozik a farmján, a Mirai mellett elsősorban a sinensis klasszikus, japán variánsaival (Tsuyuhikari, Koshun, Yabukita, stb) foglalkozik, a fekete teák mellett oolong és természetesen nagyszerű zöld teákat is készít. A gaba teák terén is az elsők között volt, jelenleg az egyik legjobb minőségű gaba teát készíti a világon. Masui-szannal 2019-ben vettük fel a kapcsolatot, és az év novemberében sikerült vele találkozni a shizuokai teafesztiválon és Nemzetközi Zöld Tea Kongresszuson (Ocha – 2019), idén pedig végre a teakertjében is meglátogattuk, ahol egy nappal a shincha szedés befejezése után kóstoltuk a teákat a Mesterrel. |
Elkészítés | |
Érdekes |