Leírás
Származás | Meng-hegy, Sichuan, Kína |
Gyártási év | 2024 |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
Jelleg | A Meng Ding Gan Lu idén is, ahogy minden évben a zöld tea rajongók egyik legjobban várt teája. Sichuan tartomány legnevesebb fajtája a zsenge, pihés-bolyhos rügyteák kedvelőinek legszebb álmait váltja valóra. A teljesen pihébe burkolózó rügyecskék a porcelánban szinte rögtön üde zölddé áznak, a pihék pedig egy megfoghatatlan édességet külcsönöznek az első, pár másodperces felöntésnek. A java azonban a második felöntéssel kezdődik, a tea színe a csészében egyre opálosabbá válik, megjelennek a fűszeresebb aromák is, és mire a harmadik felöntéshez érkezünk, már bele is feledkeztünk a teába. Ha tehetjük, vigyük ki a szabadba, a kertig, vagy legalább az erkélyig a teázást, a természetes napfény, friss levegő komoly befolyásoló tényező ennél a teánál is. A Meng-hegy ködfoltos területein szedett rügyeket a halhatatlanok teájának is nevezik Kínában, a teát először a legendás buddhista szerzetes, Wu Li Zhen termesztette. Lágy íze ellenére erős tea. — Apró, húsos rügyeivel ez a példány igényli a forróbb, 75-80 C húfokú felöntéseket. Az eredmény természetesen édes, virágos illatú, rendkívül fűszeres aromájú tea, amelyből 10-12 felöntést is készíthetünk. |
Elkészítés | A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 70-80C° fokon, 20-40 másodperces felöntésekkel.
B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. 3 dl. 70-80 C° víz, 1-2 perces áztatással többször felönthető. |
Érdekes | A Dong Ding Bi Luo Chun mellett Kína legapróbb rügyeket tartalmazó csúcsteája, neve egyet jelent a könnyű, frissítő, emnyhén édeskés aromákkal, és az opálos, harmatos színnel a csészében. |