Leírás
Származás | Xi Hu (Nyugati Tó), Hangzhou, Zhejiang, Kína |
Gyártási év | 2024 |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
Jelleg | Kora tavaszi szedésű, a klasszikus, sült gesztenyés, krémes ízvilágú, zsenge zöld tea.
A hosszú tél után a teacserje elegendő tápanyagot szív fel, ezért a tavaszi első rügyek és levelek különlegesen finomak. Színük fénylő zöld, formájuk telt és kerekded, az enyhén pirított levelek illata intenzív és édes. A főzet íze lágy, a főtt gesztenye és kukorica zamatához hasonló. Bár a főzet színe halovány és illata üde, textúrája fenyőmagosan olajos, krémes, a korty pedig igen aroma gazdag és erős 🙂 Az egyik legkarakteresebb és legnagyobb becsben tartott zöld tea a világon! Elkészítése során a teát wokban rövid ideig pörkölik, innen a nagyon jellegzetes enyhén pörkölt íz, ami csak nagyon lágyan mutatkozik, és nem nyomja az üde, zöld ízkomponenseket. |
Elkészítés | A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 70-80C° fokon,10-20 másodperces felöntésekkel.
B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. 3 dl. 70 C° víz, 1-2 perces áztatással többször felönthető. |
Érdekes | Kína egyik nemzeti itala, államfőknek és felső vezetőknek is gyakran ezt adják ajándékba. Az első tavaszi szedés minősége meghatározó az egész teapiacra és az éves szüretre vonatkozóan is. Üvegpohárban is felönthetjük 70-80 C°-os vízzel, majd megvárjuk, hogy a levelek a pohár fenekére ereszkedjenek és leisszuk a teát. |