Yabuzakien Gyokuro Okabe – Asahina tea, Fujieda/Okabe

Yabuzakien Gyokuro Okabe – Asahina tea, Fujieda/Okabe

5 800 Ft

Remek ár/érték arányú Asahina gyokuro, hideg áztatáshoz is. Koff+++, Haladó

30g / 50g / 100g

Leírás

Származás Japán, Shizuoka, Fujieda/Okabe, Yabuzakien
Szedési időszak 2023 május
Jártasság Haldó szint
Koffein Koff+++, Erős tea
Jelleg Háromhetes árnyékolás után szedett finom asahina gyokuro, lágy és édes aromákkal. A  Yabuzakien a Fujieda fölötti hegyek között elterülő, kissé magasabban fekvő kertjeiből származó tea. Remek ár/érték arányú tétel, tökéletes választás hideg áztatáshoz is.

A Yabuzakien története 13 generáción keresztül egészen az Edo-korszak közepéig nyúlik vissza.

A nagy hagyományokkal rendelkező, de egy időben feledésbe merülő Asahina-tea napjainkban éledezni látszik és bár rendkívül kis területről van szó, remélhetőleg megmarad ez a történelmi, elsősorban a gyokuro teákról híres teás régió.

Elkészítés Hagyományos japán stílusú elkészítése elsőként 1-2 perces, majd rövidebb, félperces felöntésekkel, 40-60 fokos lágy vízzel, a víz hőmérsékletét felöntésenként emelve. Lágyabb, könnyebb ízek eléréséhez használjunk jobban visszahűtött vizet több, rövid felöntéssel.
Érdekes
Gyokuro no Sato: Okabe, a Gyokuro faluja.
Ha gyokuro, akkor Uji és Yame, a két, azonnal eszünkbe jutó kis tearégió, de van egy harmadik is, melyről jóval kevesebbet hallani. A most már Fujieda egyik kerületeként jegyzett településen, annak is az Asahina folyón túl fekvő területén is több, mint 100 éve készítenek gyokurót, ráadásul még ma is hagyományos technikákkal. Shinya Maejima (1947) az egyik legtöbbet dolgozó teafarmer, 2019-es találkozásunk óta elsősorban tőle érkezik gyokuro Asahinából. Ugyanakkor a helyi teafarmerek szép lassan itt is áttérnek a matcha gyártásra, követve a megnövekedett igényeket. Néhány tucatnyi teafarmer még kitart, remélhetőleg lesz utánpótlásuk. Asahina/Okabe híres még a különösen hangos sárkányokról is. A hegyek között gyakran csattogó viharok lejjebb, Fujieda felé felerősödve visszhangzanak. A helyiek így tartják: Ryusei, ahol a sárkányok laknak.

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)