Anhui teás régió és a Huangshan íze

Jó teák régi iratokban

Anhui tartomány teái már a több mint 2000 éves TONGJUN feljegyzésekben is szerepelnek, amely a korai dinasztiák egyik híres gyógyszerkönyve (füvek, fák, gyökerek, kövek, csontok, rovarok megjelenésének és gyógyhatásának leírása), hasonlóan SHENNONG gyógynövényes irataihoz. Ez a gyűjtemény elsősorban Anhui középső megyéit (Heifei, Lu’an, Huoshan, Wuhu) említi, amelyeknek „jó teája van” és amelyek a Song korra (960-1279) az egyedülálló éghajlatra, felszínre és termékeny talajra (Jangce folyó medencéje) támaszkodva kulcsfontosságú termőhellyé tették a tartományt Kínán belül. Anhui-ban több teakategóriára is akad példa (zöld, fekete, sárga, heicha), de különösen kedvelt a Qimen Hong fekete tea >, amely az angol reggeli teakeverékek legfontosabb elemeként meghozta a tengerentúli ismertséget a tartománynak.

anhui tartomány és huangshan

 

 

Huangshan régió felemelkedése

Legizgalmasabb kínai zöld teáink termővidéke, a tartomány déli szegletében fekvő Huangshan csak viszonylag későn, a Qing kor (1644-1912) végére emelkedett a híres teás régiók közé. Ebből az időből származnak a napjainkban is ismert nagy klasszikusok: a Huangshan Maofeng (Sárga hegy pelyhes csúcsai), a Taiping Houkui (Taiping Majomvezér)> és a Liu An Gua Pian (Dinnyemag tea)>. A 20. század eleje óta Anhui-ban a teatermelők és hegyvidéki gazdálkodók számára a tea olyan elsődleges iparággá vált, amely mára a szegénység sújtotta falvak és háztartások egyik legfontosabb megélhetési forrása.

Ilyen szempontból a térség még messze elmarad a Hangzhou környéki Xihu Longjing és Zhejiang Longjing teák volumenétől és elismertségétől, de a teatermelők rétegének kiszélesedése és az elsősorban ökológiai gazdálkodásra irányuló fejlesztések egyre jobb teákat eredményeznek. Személyes tapasztalatom szerint míg Hangzhou-ban a teapiac gigantikus méretű és egy-egy termelő több mázsa teát kínál, Huangshan városközpont teapiacára a kisebb teakerteket gondozó családok magasabb kategóriájú zöld teából 20-30 kilót, vagy kevesebbet hoznak ki.

Híres hegyek híres teák

Van egy régi kínai mondás, miszerint a „híres hegyekből híres teák származnak”. A Huangshan (Sárga hegy) Kína egyik leghíresebb hegye, 1990 óta az UNESCO Világörökség része, a környék és falvai természeti látványosság és kulturális örökség egyben. A hegyvonulat számos 1000-1900 m magas csúccsal rendelkezik, köztük kiugró sziklaformációk, mély völgyek, hőforrások és patakok húzódnak, templomok rejtőznek. A ködbe burkolózó hegycsúcsok között gomolygó egybefüggő páratenger Huangshan tengere, emellett közismert látvány a meredek gránitcsúcsok és a kopár sziklákból kinőtt több száz éves göcsörtös fenyők alakja.

Huangshan lenyűgöző természeti formái a kínai tájképfestészet klasszikus ábrázolásmódjára is nagy hatással voltak. A Tang korban (618-907) nevezték el Sárga hegynek a kínai mitológia egyik leghíresebb alakjáról a Sárga Császárról, akit a kínaiak civilizációjuk megalapítójának tartanak. Ezt követően költők, írástudók, értelmiségiek és más hírességek keresték fel a hegyet, a csúcsokon templomok épültek, amelyeket sziklákba vájt kőlépcsők kötöttek össze. Huangshan fokozatosan népszerű zarándokhellyé vált, szépségének festők és irodalmárok hódoltak alkotásaikkal. Huangshan sziklákba vájt lépcsői >

 

 

 

 

A Sárga-hegyi zöld teáknak jól felismerhető az íze. A jellemzően élénkzöld leveleknek tiszta, spenótos, kissé savanykás, de nem cseres az íze, a kortyot édesbe hajló utóíz kíséri. A tea ásványos, hegyi levegőre emlékeztető tisztaságú, kemény, szikár jellegű, számottevő zöldfűszeres és csalános aromával. Hangulata frissítő, magashegyi kertek hűvös illatát idézi, környezetének tökéletesen tiszta kivetülése egy csésze teában. A Huangshan tea könnyed, elegáns és friss, ásványossága zöld almás savanykásságban mutatkozik meg, stílusában a nemesebb száraz borokat idézi. Fogyasztása érzetre is tisztító, élénkítő hatású.

liuanguapian1

 

 

Három klasszikus zöld tea Huangshan-ról

A Huangshan Maofeng (Sárga hegy pelyhes csúcsai) a rügyeket és fiatal leveleket borító apró fehér szöszökről és a feldolgozott levelek alakjáról kapta a nevét. A sodort zöld levelek élesek mint a környékbeli sziklaormok, mint a Huangshan gránitcsúcsai. Szedéskor csak a friss rügyeket és a rügy melletti levelet szedik, amelyek enyhe feldolgozása rendkívül erős, természetes ízű és üde zöld teát eredményez.

A Taiping Houkui-t> a világ legattraktívabb zöld teájaként ismerjük, rügyeinek és leveleinek hossza 10-15 cm, amelyek forró vízben áztatva festői látványt nyújtanak . Ez a szokatlan levélméret egyedül Huangshan régió Taiping megyéjében fordul elő. A feldolgozás során az óriási hajtásokat keretbe feszített textilek között szárítják hosszú, vékony lapokra. Ez a különös préselési mód a leveleken látható rácsmintában jelenik meg elsősorban magas minőségű, kézzel készült teák esetében.

 

 

A Liuan Guapian (Dinnyemag) tea> egy szedési stílus eredménye, amelyben betakarítás közben a rügyről leválasztják az első, második és harmadik leveleket, majd egyenként levágják a levelek hegyes végét és szárát. Az így kapott dinnyemag formájú levélkéket serpenyőben lassan sütik cirokseprűvel kevergetve úgy, hogy a levelek összecsavarodjanak. A végeredmény sodronyszerű száraz levélzet, amely forró vízben áztatva visszanyeri az ovális formát.