Tömény teakémia – Azok a híres antioxidánsok

A teafogyasztás, különösen a matcha tea népszerűségének (örvendetes:) növekedésével lépten-nyomon elhangzik az “antioxidáns” varázsszó magyarázatként, miért is jó zöld teát inni.

Mik azok az antioxidánsok?
Az “antioxidáns” szó nem egy konkrét anyagot takar, hanem több különböző, élővilágban megtalálható vegyületcsoport funkciója. Számos növényi táplálék, gyümölcs és zöldség gazdag antioxidáns hatású molekulákban. Csökkentik többek között a vérrög képződés, érelmeszesedés, cukorbetegség, szívroham és a rák kialakulásának kockázatát, lassítják az öregedést.

A tea esetében első sorban a polifenolok azok, amik képesek antioxidánsként viselkedni, azaz hatástalanítani a szabadgyököket.

Mik azok a szabadgyökök?
A szabadgyökök olyan (elsősorban oxigén tartalmú) reaktív molekulák, ionok amik cél nélkül ide-oda lebegve-kószálva a sejtben, elektront ‘lopnak” másoktól, pl. fehérjéktől és nukleinsavaktól, ezzel akadályozva, károsítva azok megfelelő működését.
Hosszú távon a sok sejt károsodott működése összeadódik, a sejtek elpusztulhatnak, ez pedig a szervezet általános leromlásához vezet, ami növeli a fent említett betegségek megjelenésének valószínűségét.

Honnan jönnek a szabadgyökök?:o
Szabadgyökök a sejtek természetes működése során szabadulnak fel, de jelenlétük káros. Felszabadulásukat bizonyos környezeti-eletmódbeli tényezők növelik, ilyen például a légszennyezettség, a dohányzás, az alkohol és az olajban sült ételek mértéktelen fogyasztása. Magának a sejtnek is vannak kialakult módszerei a szabadgyökök eltávolítására, ezt az antioxidánsok támogatják.

Hogyan segítenek az antioxidánsok?
Az antioxidánsok elektronokat “adományoznak” a szabadgyököknek, így azok már nem tudnak a sejtalkotókkal reakcióba lépni.

Laboratóriumi körülmények között több száz kutatás igazolta a polifenolok erős, pl. a C és E vitaminnál is hatékonyabb antioxidáns tulajdonságát.
Az élő szervezetben való vizsgálatuk azonban bonyolult és összetett folyamat, hiszen már a felszívódásukat is számos tényező befolyásolja.
Az elmúlt években kiderült, hogy bár eredeti formájukban nehezen hozzáférhetőek a szervezet számára, bomlástermékeiken keresztül, vagy más molekulák aktiválásával részt vesznek a védekező mechanizmusaiban. Antioxidánsként kimondottan ott van károsítást mérséklő szerepük, ahol a sejtek nagy oxidatív stressznek vannak kitéve. Azaz, ha valaki dohányzik, vagy tudja magáról, hogy egészségtelenül étkezik, legalább igyon mellé egy teát!:)
A legújabb kutatások elsősorban a katechinek rákmegelőző szerepét vizsgálják, ígéretes eredményekkel.

A tea antioxidánsai
A polifenolokon belül a flavonolok egy alcsoportja, a katechinek vannak jelentős mennyiségben a teában. A levél szárazanyag tartalmának 30-40%-át alkotják.
A tea legismertebb antioxidáns hatású molekulája az epigallokatechin-gallát, azaz EGCG.
A zöld tea tartalmazza legnagyobb mennyiségben, hiszen előállításakor a polifenol-oxidáz (polifenol bontó enzim) működését sütéssel, vagy gőzöléssel megakadályozzák.
A vörös/fekete teában az antioxidáns hatásért a thearubiginek felelősek, ezek kisebb hatásfokkal működnek.
ITT néhány teafajta fenoltartalma látható a számtalan kínai kutatás egyikéből.


Az EGCG szerkezeti rajza

Q&A

Én forrázom a zöld teát is, utána is “működnek” az antioxidánsok?
Igen, sőt! Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy magasabb hőfokon több katechin oldódik ki a teából, az antioxidáns hatás pedig nem csökken.

Ha hosszabban áztatom a teám, több antioxidáns lesz benne?
Röviden: igen. Azonban egy-két milligrammért nehogy lemondjunk például egy jó sencha fantasztikus, összetett ízvilágáról. A tea egy élvezeti cikk, minden jótékony hatása mellett először is legyen finom.:)

Miért emlegetik mindig a matchát az egészséggel kapcsolatban?
A matcha teát nem áztatjuk, hanem az egész porrá őrölt tealevelet megisszuk. Így értelemszerűen minden alkotóeleméből többet juttatunk a szervezetünkbe.

Ízesítem a teám, így mi lesz az antioxidánsokkal?
A tej, citrom és cukor nem befolyásolja jelentősen az antioxidáns hatást, a méz viszont még növeli is. Tehát aki például szépészeti szempontból matcházik, az egy mézes-zabtejes matcha shake-kel is kimondottan jól jár.;)

((Megvéd a koronavírustól?
Nem.
A megfelelő tápanyagbevitel, így a tea anyagai is a szervezet egészséges működésének fenntartásához járulnak hozzá. Az egészséges, egyensúlyban lévő szervezet könnyebben küzd meg a betegségekkel.))

Zöld teáinkat itt, itt és itt találod. Jó teázást kívánunk!Források:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318652
https://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/teazo/tea/kemia.html
https://academic.oup.com/jn/article/132/4/785/4687401
https://academic.oup.com/jn/article/133/10/3275S/4687614
https://link.springer.com/article/10.1007/s00217-017-2986-z
https://www.mdpi.com/2076-3921/8/7/215/htm
http://www.scielo.org.co/pdf/vitae/v24n2/0121-4004-vitae-24-02-00132.pdf