Yixing kanna anatómia IV. – fogó és fedél

Virágzó lótusz a Taj tó hídja alatt

A fedél és fogója a yixing kanna koronája. Kialakításában mindennél fontosabb szerepet játszik az esztétika, hiszen a kanna legtöbbször fedeles arcát mutatja nekünk. Kerek gombját elegánsan gyöngynek szokás nevezni. Szerepe jóval összetettebb, mint egyszerűnek tűnő felépítése láttatni engedi.

Természetesen a fedél elsődleges funkciója abban áll, hogy a tea a kanna nyakán keresztül távozzon. Emellett azonban alakjától függően szabályozza a kanna hőháztartását, a furat elhelyezése szerint pedig a sugarának ívét. A jól záródó fedél hozzájárul ahhoz is, hogy biztonságosan és elegánsan öntsünk a kannából, valamint az illat- és aromaanyagokat a kannában tartva kedvezően befolyásolja a tea élvezeti értékét. Az elmúlt évtizedekben a kannakészítő mesterek a kanna fedelébe is belenyomják azonosító pecsétjeiket, így a fedélnek az eredetiség megállapításában is fontos szerepe van.

Kanna anatómia cikksorozatom negyedik részében a yixing kanna fedelét és fogóját vizsgáljuk meg. Arra keressük a választ, hogy mely tulajdonságok teszik a kanna fedelét szépsége mellett jól használható alkotórésszé, amely hozzájárul a teázás élményéhez, funkcionálisan kiszolgálja mesterét, nem utolsó sorban megfelel az ergonómiai követelményeknek is.

A kanna fedelének alkotórészei – mindennek megvan a saját szerepe

Ahhoz, hogy a kanna fedelének fontosságát megértsük, nézzük meg a részeit alaposabban. Felülről lefelé haladva a fedél a fogóból, a fogó talapzatából, a fogón keresztül futó, vagy az alatt elhelyezett furatból, a fedél testét adó palástból, a kanna stílusától függően a paláston elhelyezett díszítményekből, a fedélperemből és a kannatestbe befutó fedélnyakból áll.

Megfigyelhetjük, hogy a fedél felépítése kicsiben megfelel a kanna felépítésének (talapzat, test és gomb), illetve a gaiwan részeinek (alátét, kehely, tető), amely így megtestesíti a hagyományos kínai világkép létszféráit is, a földet, az embert, és az eget.

A filozófiai szépség mellett minden alkotórész mérnöki pontossággal készül. A fedél kialakítása, peremének illeszkedése, a furat elhelyezése célját beteljesítve segíti, hogy a teaszertartás során a kannából egyenletes sugárban és szivárgás mentesen töltsük le a teát.

A fogó (gomb) – méret és a forma nagyon fontos, de mindenekelőtt legyen biztonságos

A kínai teaművészet hagyományai szerint a kannát a szertartás elején, a tea és víz bemutatását követően körbe adhatjuk, hogy a résztvevők megcsodálhassák anyagát, formáját, szépségét. Erre minden alkalommal fedél nélkül kerül sor. Nem véletlenül, hiszen a legtöbb sérülés a fedél elejtéséből származik, amelyet a későbbiekben már nem tudunk pótolni. A fedél tehát a legsérülékenyebb alkotórész, sok régi harcedzett kannafedélen apró sérüléseket, lepattanásokat is felfedezhetünk.

A fedelet teakészítés során folyamatosan mozgatjuk, levesszük, a fedéltartóra rakjuk, a kanna szájperemén lehúzzuk vele a tea habját, visszarakjuk a kannára, forgatjuk. A kannafedél fogásának kényelme és biztonsága kiemelten fontos szempont a funkcionalitás és ergonómia szempontjából. A fülhöz hasonlóan így itt is alapkövetelmény, hogy kialakítása feleljen meg kezünk anatómiai adottságainak, és jó fogást biztosítson ujjaink számára. Ezért, ha tehetjük, próbáljuk ki vásárláskor, hogy meg tudjuk-e fogni stabilan a kanna tetejét.

A fogók formája és mérete rendkívül változatos. Ornamentikája lehet figurális, vagy stilizált, növényi, állati motívumokat megjelenítő, vagy épp a használati tárgyakat, építményeket utánzó, gyakran geometriai formákat megelevenítő. Számomra a lótuszvirágot, illetve annak termését formázó, felfelé szélesedő gombok, valamint a Táj tó csatornáin átívelő hidakhoz hasonló alakú fogantyúk, és a nagyobb méretű gyöngyök a legkényelmesebbek. Általánosan kijelenthetjük, hogy a méret és forma igencsak meghatározó a biztonságos fogás létrejöttében.

A fenti „gyöngysor” jól szemlélteti a fedelek sokszínűségét és formagazdaságát

A furat – szeleljen jól akár a bambuszpipa szára

A furat átmérője és pozíciója meghatározza, hogy befogásával szabályozható-e a kanna leöntése. A jó furat jól szelel, így kellő mennyiségű levegőt engedve a vákuumtérbe lendületes, egyenletes és szép leöntést biztosít. A túl vékony, vagy rosszul elhelyezett furatok esetében nem válik ki a vízsugár, vagy gurgulázik a kanna.

A furatnak a gőz elnyelésében és kiengedésében is fontos szerepe van. Mivel a fedél jól zár, a furat méretének elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a forrázással keletkező gőzt és nyomást kivezesse a kannából. Ezzel biztosítja a kanna zárt, mégis feszültségmentes atmoszféráját, az illóanyagok megtartását és a kanna lélegzését.

Megfigyelhetjük, hogy a különböző fogók esetében a furat elhelyezkedése eltérő lehet. A gyöngy, virág, termés és egyszerű geometriai formák esetében a furat általában a fogón függőlegesen keresztülfut, befogása egyszerű. Az állati, vagy növényi ornamentikájú, és egyéb figurális formák esetében a furat nyílása a fogógomb testében, gyakran oldalában helyezkedik el, befogása nehezebb. Azért csak keressük meg, hol van. A növényi szárakat mintázó fogantyúknál, a kapu, híd és egyéb ívelt kialakítású, pilléres fogantyúk esetében a furat fogó alatt helyezkedik el, így nem befogható.

A fedél alakja – formájától függően forrázást, vagy a főzést támogatja

A fedél alakját szemlélve alapvetően három formatípust – domború, sík, és homorú – különböztethetünk meg. A domború kannafedélen öröm nézni hogyan fut le a ráöntött víz, vagy forrázat, míg a sík fedélen már használjuk a kanna ecsetet a fedélápoláshoz. Homorú kannafedelet a gomb megfelelő fogása miatt szoktak kialakítani, ha a stílus keretei nem teszik lehetővé nagyobb fogantyú kialakítását. A homorú fedélen azonban összegyűlik a nedvesség, mely esztétikai és gyakorlati szempontból is érdemes levezetni.

A fedél rendkívül fontos tulajdonsága annak magassága. Azaz, hogy a fedél ráhelyezést követően a főzetbe merülő fedélnyak mennyire tudja megemeli a főzet szintjét, marad-e még légréteg, amely befolyásolja a kanna hőháztartását.

A kannafedél tetejébe kialakuló légréteg jól kialakított furat esetében a kezdeti, intenzív hőhatást hatékonyan mérsékli, nem utolsó sorban a nagyobb felület az oxidatív folyamatoknak kedvez. Tapasztalatim szerint ez a fedélkialakítás hűtő hatása az enyhén sütött, pirított zöld oolongoknak, az oxidatív folyamatok pedig a csersavasabb vörös és puer teáknak kedvez. A főzet komplexebb, lágyabb lehet, főként, ha nem hagyjuk erősre.

A kanna hőháztartását befolyásolja, hogy a fedél magas vagy épp alacsony

Amennyiben kannák fedele alacsony, a szájnyílásba simuló, a kanna termodinamikája rendkívül intenzív lesz. Forrázás helyett, hatékonyan főzi meg a tealeveleket. A préselt fehér és puer teatípusok esetében ez kifejezetten a főzet javára válik, érzékeny, magas illat- és aromaanyagú teatípusok esetében azonban legyünk körültekintőek a legjobb főzet elkészítése érdekében.

A fedélperem – lehetőség szerint legyen a szájperemmel, vagy kannafallal síkban záródó

A yixing kannák fedele általában peremezett, vagyis a fedő a peremén keresztül illeszkedik a kannatesthez. A perem sík vagy profilozott, vastagsága eltérő. Harmonikus arányai jelentősen növelheti a kanna esztétikai megjelenését. Funkciója a fedél stabil illeszkedésének biztosítása. A kannafedél perem alsó síkja ebből adódóan teljesen egyenes kell, hogy legyen.

A nyers kannák fedele az égetés következtében nem biztos, hogy hangtalanul siklik, bár ma már szinten minden esetben becsiszolják. A nem becsiszolt kannafedél külön érték, hiszen a fedél forgatásával magunk végezhetjük el ezt a nemes feladatot. A nem becsiszolt kannafedél könnyet hullajthat leöntés közben, ezért a kannatesttel való összecsiszolódásáig mérsékelten döntsük meg kannánkat a leöntés kezdeti szakaszában. A kanna testbe illeszkedő fedéltípusoknál azonban még a pörgethető fedeleket se forgassuk lehetőség szerint, mivel a koptatás csökkenti az illeszkedést és ekkor kezdhet el könnyezni kannánk.

A kanna érlelésének szempontjából, tapasztalataim szerint, a szájperemmel, vagy a kannafallal síkban záródó fedélperem-kialakítás praktikusabb, mint az azon túlnyúló. A síkban záródó perem ugyanis a tealevest egyenletes vezeti falra, lehetővé téve annak érlelését. A komolyabban túlnyúló perem azonban esernyőhatást képezve a fedél alatti szakaszra csak abban az esetben vezeti rá a teaesszenciát, ha a kannatest alatta dinamikusan kiszélesedik. Amennyiben mégsem, fordítsunk külön figyelmet a perem alatti falszakasz érlelésére. Az érlelést kannaecsettel végezhetjük.

Túlnyúló peremű fedél estében fordítsunk külön figyelmet a kannatest egyenletes érlelésére

A kannafedél rendelkezhet belső peremmel is. A belső perem tisztítására, amennyiben mélysége meghaladja a 3 millimétert, illetve kialakítása zsebes, tehát belső kávát képez, kiemelt figyelmet kell fordítani. A kávában ugyanis levéldarabok rejtőzhetnek, mely pár napon belül az általa tárolt nedvesség miatt bepenészedhet nem kívánt illatanyagokat kölcsönözve kannánknak. A belső peremű fedelet minden használat után bő vízzel öblítsük át, majd forrázzuk ki és szájával felfelé hagyjuk megszáradni.

Mindig alaposan tisztítsátok ki a belső peremet!

A fedél nyak – a nyakas kannafedél egyáltalán nem makacs

A kannatestbe süllyedő nyak szerepe a lehető legpontosabb illeszkedés biztosítása, a fedél beágyazása a kannába. Kedvező esetben a fedő nyaka szorosan passzol a kanna szájánál, de simán elfordítható, vagyis sehol nem szorul a kannatestbe. Ha fedél mozgástere a szájperemen belül 0,5 milliméter meghaladó, a kanna kotyog, esetleg ereszt. Ekkora rés a yixing kannák esetében már szépség hibának számít.

Az illeszkedés szorosságát a vákuumhatás segítségével magunk is tesztelhetjük. Az egyik módszer, hogy a kanna gombjának furatát ujjunkkal befogjuk. Szoros illeszkedés esetén a kannából egy csepp sem önthető le. Mindezt töltés közben kipróbálva azt kell tapasztalnunk, hogy a sugár azonnal megszakad. A másik módszerhez töltsük fel színültig kannánkat, majd helyezzük rá fedelét. Fogjuk be a kannacsőr nyílását és fordítsuk fejjel lefelé anélkül, hogy a fedelet tartanánk. Megfelelően szoros illeszkedés esetén a létrejövő vákuumhatás nem engedi a fedelet leesni. Utóbbi kísérletet csakis biztonságos körülmények között végezzük el!

A fedél nyakának lényeges paraméterei a mélysége és vastagsága, amelyek által képes belesimulni a kannatestbe, felvenni annak alakját. Összeillesztéskor a mélység, az anyagminőség és anyagvastagság is biztonságos és kellemes érzetet kell, hogy keltsen bennünk. Az a jó, ha a fedél stabilan ül, de nem túl vaskos, és nem túl sérülékeny.

A kannatestbe simuló fedelek nyaka általában keskenyebb (balról jobbra 0,8-1,0-1,1 cm) mivel ezen típusoknál a fedél palástjának kialakítása biztosítja a rögzítést

A kanna szájperemére ülő, hagyományos fedél kialakítása tapasztalataim szerint akkor a legmegfelelőbb, ha a fedélnyak legalább 1,1-1,5 cm széles, és a nyak a fedélperem alsó síkjára szinte merőlegesen áll. A hagyományos típusoknál ugyanis a nyak feladata, hogy a fedelet a kanna testén megtartsa leöntés közben. A kónuszos, azaz befelé szűkülő keresztmetszetű fedélnyakak általában kevésbé stabilan ülnek helyükön, hajlamosabbak az előrebukásra. Ezen típusoknál mindig gondoskodjuk a fedél biztos tartásáról!

A szájperemre ülő fedelek esetében a nyak szélessége és dőlésszöge is fontos szerepet játszik a fedél stabilitásában (a fenti képen balról jobbra 0,8-1,48-1,1-1,4 cm széles, illetve 60 és ~90 fok közötti dőlésszögű fedélnyakak láthatóak)

Legyen akár kannatestbe illeszkedő, vagy szájperemre ülő , a mesterien kialakított kannafedél akkor is megáll a kannán, ha azt a fülénél fogva merőleges helyzetbe fordítjuk.

Jól látható, hogy a nyak kialakításának pontossága milyen fontos a fedél illeszkedése szempontjából

Élményekben gazdag teázást mindenkinek!